Na de uitvaart: rouwen en verder gaan

Voor degenen die hier eerder mee te maken hebben gehad is het een bekend gegeven. Een geliefde is overleden en je bent eigenlijk alleen maar druk bezig geweest met het organiseren van de uitvaart. De praktische zaken nemen al snel de overhand wanneer je nauw betrokken bent geweest bij het leven van de dierbare die je verloren hebt. Het invullen van de crematie of de begrafenis is hopelijk door de overledene vastgelegd in een polis bij een uitvaartverzekering. Toch zijn er genoeg dingen die alsnog geregeld dienen te worden. Het condoleren, het ontwerpen van kaarten, het versturen van post, het schrijven van een toespraak. Maar ook zaken als het uitzoeken van kleding voor het opbaren van de geliefde horen hierbij.

De drukte en de rouw

Vaak is het prettig om op een praktische manier een laatste dienst te kunnen bewijzen aan de overledene. Je blijft druk bezig tijdens een zware periode. Toch hoor je vaak dat men de periode na de uitvaart het moeilijkst vindt. De stilte is gaan liggen en je krijgt te maken met het gemis van een geliefde belangrijke persoon. Wat kun je doen wanneer je het lastig vindt om jouw eigen periode van rouw toe te laten en de rust te nemen om een geliefde te herdenken na alle drukte? Het ‘simpelweg doorgaan’ met leven is natuurlijk tot op zekere hoogte noodzakelijk. Het leven gaat immers door. Toch zal iedere psycholoog je zonder twijfel vertellen hoe belangrijk het is om je verdriet toe te laten.

De invulling van een stille tijd

Neem de rust en de tijd om het graf of de herdenkplaats van de dierbare zelf te bezoeken. Laat herinneringen toe, bekijk foto’s en praat over de mooie momenten die je samen meemaakte. Herdenk de persoon middels het maken van een tekening, een mooie wandeling, of schrijf van je af. Ook een dagboek kan helpen bij het verwerken van het gemis.

5/5 - (2 stemmen)
Kasper, Uitvaartverzekering expert
Laatste berichten van Kasper, Uitvaartverzekering expert (alles zien)

Plaats een reactie