Uitvaart Christo, de creatieve kunstenaar is overleden

Uitvaart Christo

Christo Vladimirov Javacheff is op zondag 31 mei 2020 op 84-jarige leeftijd komen te overlijden. De kunstenaar en architect van Amerikaans-Bulgaarse afkomst stond onder zijn voornaam Christo bekend in de kunstwereld. Samen met zijn vrouw Jeanne-Claude Denat de Guillebon, pakte hij verschillende wereldberoemde gebouwen in. In dit artikel lees je alles over zijn carrière, de uitvaart van Christo en is er ruimte overgelaten zodat je jouw herinneringen aan hem kunt delen. Je kunt er ook voor kiezen om onderaan dit bericht een condoleance bericht voor zijn familie achter te laten.

De carrière van Christo

Christo Vladimirov Javacheff werd in 1935 in de plaats Gabrovo in Bulgarije geboren. De ouders van Christo werkten als wetenschapper en secretaresse aan de kunstacademie. Door het werk van Christo zijn moeder, ontdekten verschillende kunstenaars het talent van Christo al op zeer jonge leeftijd.

In 1952 studeerde Christo aan de kunstacademie in Sofia, waar zijn moeder werkzaam was. Na deze studie koos Christo ervoor om in Praag te studeren. In 1957 vluchtte hij naar Oostenrijk om daar aan de Akademie der Bildenden Künste in Wenen te studeren. Toen hij daar klaar mee was vertrok hij naar Geneve en Parijs.

In Parijs leefde Christo een armoedig bestaan, hij haalde nog niet veel geld binnen als portretschilder. Christo was vooral geïnspireerd geraakt door Jean Dubuffet. Al in 1958 maakte Christo zijn eerste inpakkunst. Door zijn eerste werken kwam hij in contact met Pierre Restany, die kunsthistoricus was.

In datzelfde jaar ontmoette Christo zijn vrouw, Jeanne-Claude Denat de Guillebon. De twee trouwden met elkaar en verhuisden, in 1964, samen met hun zoon naar Amerika. Christo ontving zijn Amerikaanse staatsburgerschap in 1973. De twee geliefden maakten hun kunst altijd samen. De inpakkunst begon grote en serieuze vormen aan te nemen toen zij hun concepten in de praktijk begonnen uit te voeren. Zo ontstond de landschapskunst van het duo Christo en Jeanne-Claude.

De kunst van het duo zorgde ervoor dat mensen van over de hele wereld tot elkaar kwamen. Christo en zijn vrouw hebben veel verschillende grote voorwerpen, bekende gebouwen en zelfs eilanden ingepakt. Doordat het stel verschillende bekende gebouwen inpakte, was hun kunst altijd maar tijdelijk zichtbaar.

De bekendste werken van Christo en Jeanne-Claude

De bekende werken van Christo en Jeanne-Claude waren onder andere het inpakken van Pont Neuf in Parijs, de Rijksdag in Berlijn, The Umbrella’s in Japan en nog veel meer. In 2016 bouwde Christo, helaas zonder Jeanne-Claude omdat zij in 2009 overleed, een gigantisch drijvend watertapijt in het Italiaanse Iseomeer. Het kunstwerk werd zo drukbezocht dat de politie het ’s nachts moest sluiten.

De grootste droom van Christo en Jeanne-Claude was om de Arc de Triomphe in Parijs in te pakken. Het idee hebben zij in 1962 al uitgewerkt, maar dit zou Christo in 2021 pas daadwerkelijk gaan uitvoeren. Zijn officiële facebook pagina heeft bekend gemaakt dat zij zijn laatste wens, ondanks zijn overlijden, in vervulling zullen laten gaan. Als het goed is kun je zijn kunst en lang gekoesterde droom in september 2021 gaan bekijken.

Uitvaart Christo

Wanneer de uitvaart van Christo precies plaatsvindt is in de media niet bekend gemaakt. De kunstenaar werd wereldberoemd doordat hij samen met zijn vrouw verschillende bekende gebouwen inpakte. De projecten vergden veel tijd maar het eindresultaat was keer op keer verbluffend. Het mooie is dat Christo tot aan zijn dood nog actief was met zijn kunst. In 2018 was zijn kunstwerk Mastaba te zien in Londen. Op social media worden de kunstwerken van Christo en zijn vrouw massaal gedeeld om hem een laatste eer te bewijzen.

Condoleren en herinneringen

De uitvaart van Christo zal waarschijnlijk in besloten kring plaatsvinden. Het is niet bekend of de kunstenaar en architect voor een begrafenis of voor een crematie heeft gekozen. Door de huidige Coronacrisis is het niet toegestaan om een uitvaart met meer dan 30 personen te organiseren. Het is belangrijk dat men elkaar in moeilijke tijden kan steunen, waarbij wel rekening wordt gehouden met de gezondheid van ieder individu.

Heb jij herinneringen aan de kunst van Christo? Van welk kunstwerk was jij vooral onder de indruk? Aan het einde van dit bericht kan je jouw herinneringen aan deze bijzondere kunstenaar delen. Er is ook ruimte overgelaten zodat je een condoleance bericht voor zijn familie en andere nabestaanden achter kunt laten. Allesoveruitvaartverzekeringen.nl herdenkt Christo graag als de bijzondere, kunstzinnige en creatieve man die hij was. Christo is 84 jaar oud geworden.

Rate this post
Redactie

1 gedachte over “Uitvaart Christo, de creatieve kunstenaar is overleden”

Plaats een reactie