Uitvaart Pérez de Cuéllar, oud-secretaris-generaal VN is overleden

Uitvaart Pérez de Cuéllar

Javier Pérez de Cuéllar, oud-secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN), is na een kort ziekbed in Lima op 100-jarige leeftijd overleden. Zijn zoon heeft het verdrietige nieuws bekend gemaakt. De zoon van Pérez de Cuéllar zegt dat zijn vader in alle rust en vrede is heengegaan. Pérez de Cuéllar, Peruaans van oorsprong, was een geliefde en zeer goede minister van Buitenlandse Zaken in Peru en secretaris-generaal van de VN. In dit artikel staat zijn carrière centraal en lees je meer over de uitvaart van Pérez de Cuéllar. Onderaan de pagina is er ruimte om een herinnering of condoleance bericht aan hem achter te laten.

Carrière Pérez de Cuéllar

Pérez de Cuéllar begon zijn carrière in 1940 als Peruaanse diplomaat in Peru voor het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hieruit volgde zijn ambassadeurschap in o.a. Zwitserland, Polen, Venezuela en de Sovjet-Unie. In 1971 was hij de permanente vertegenwoordiger van Peru bij de VN. Hij leidde als beroepsdiplomaat zelfs de vredesmissie op Cyprus.

In 1981 werd Pérez de Cuéllar uitgeroepen tot secretaris-generaal van de VN. Tijdens deze periode heeft hij onderhandelt tussen Groot-Brittanië en Argentinië tijdens de Falklandoorlog. En in 1988 heeft hij onderhandelingen bijgewoond die de achtjarige oorlog tussen Iran en Irak heeft gesust. Hij stond bekend als een verzoener en heeft zich tijdens deze periode ook nog ingezet voor de strijd tegen honger in de wereld.

In 1995 was Pérez de Cuéllar kandidaat voor het Peruaanse presidentschap. Helaas verloor hij de strijd van Alberto Fujimori. Het laatste werk wat Pérez de Cuéllar heeft verricht, was zijn ambassadeurschap van Peru in Frankrijk.

Tijdens zijn pensioen genoot Pérez de Cuéllar van het schrijven van boeken. In 2012 heeft hij zijn autobiografie uitgebracht en in 2014 heeft hij nog een novelle gepubliceerd. De uitvaart van Pérez de Cuéllar zal onwaarschijnlijk druk bezocht zijn.

Uitvaart Pérez de Cuéllar

De uitvaart van Pérez de Cuéllar vindt op vrijdag 6 maart 2020 in Lima plaats. Zijn lichaam wordt eerst opgebaard in het hoofdkwartier van het Peruaanse ministerie van Buitenlandse zaken. Hierna wordt Pérez de Cuéllar op de Presbritero Maestro-begraafplaats in de hoofdstad begraven. Het mooie was dat hij zijn 100e verjaardag op 19 januari 2020 nog heeft mogen meemaken. Mensen lieten toen al weten dat zij zijn geleverde werk voor de VN erg waarderen en dat zij nog elke dag inspiratie putten uit zijn manier van werken en begeleiden.

Condoleren en herinneringen

Heb jij mooie herinneringen aan Pérez de Cuéllar? Heb je zijn carrière gevolgd of was je geïnteresseerd in het werk wat hij voor de VN deed? Dan kan je hieronder een herinnering of een condoleance bericht voor zijn familie en andere nabestaanden achterlaten. Allesoveruitvaartverzekeringen.nl herinnert hem graag om al het goede werk wat hij gedurende zijn leven en tijdens zijn tijd bij de VN heeft gedaan. De uitvaart van Pérez de Cuéllar vindt vrijdag 6 maart 2020 plaats. Voordat hij wordt begraven kan het Peruaanse volk afscheid van hem nemen in het Torre Tagle Palace in Lima.

Rate this post
Redactie

Plaats een reactie