Uitvaart McCoy Tyner, legendarische jazzpianist is overleden

Uitvaart McCoy Tyner

De familie van McCoy Tyner heeft op vrijdag 6 maart 2020 bekendgemaakt dat hij op 81-jarige leeftijd is overleden in zijn eigen huis in New Jersey. McCoy Tyner stond bekend als Amerikaanse jazzpianist en is van grote waarde geweest voor de ontwikkeling van de jazzmuziek. McCoy Tyner is bekend geworden doordat hij in het kwartet van John Coltrane meespeelde. In dit artikel lees je meer over zijn carrière, wanneer de uitvaart van McCoy Tyner plaatsvindt en is er ruimte om een condoleance bericht of een herinnering aan hem achter te laten.  

Carrière McCoy Tyner

De in 1938 geboren McCoy Tyner groeide op in het Amerikaanse Philadelphia. Al vanaf zijn 13e ging hij naar pianoles en hij is zijn carrière bij de groep Jazztet met Benny Golson en Art Farmer begonnen. Maar zijn grote doorbraak vond plaats in 1960, toen hij zich aansloot bij het kwartet van John Coltrane, een uitmuntende jazz saxofonist. Met dit kwartet maakte hij bijzondere en zelfs legendarische platen als A love supreme en My favorite things. McCoy Tyner stond bekend als een jazzpianist met een ongekend uithoudingsvermogen. Vooral zijn linkerhand kon minutenlang een moordend tempo aanhouden, waardoor de melodische basis van hun muziek altijd centraal bleef staan.

McCoy Tyner stond bekend als creatief, krachtig en eindeloos. Dit blijkt uit de muziek, die hij op zijn 21e al maakte, wat nu ruim 60 jaar later nog steeds bestempeld wordt als het beste wat de jazz ooit naar voren heeft gebracht. Samen met het kwartet vond McCoy Tyner zijn vrijheid in de muziek. Helaas moest hij zijn plek in het kwartet, in het midden van de jaren 60, afstaan aan de vrouw van Coltrane. McCoy Tyner gaf niet op en besloot een aantal soloplaten op te nemen samen met saxofonist Joe Henderson.

Tot 2009 heeft McCoy Tyner nog verschillende nieuwe platen en albums uitgebracht, zowel solo als met andere muzikanten samen. In zijn gehele carrière heeft hij 5 Grammy’s in de wacht gesleept. Zijn invloed in de wereld van jazzmuziek zal nooit worden vergeten.

Uitvaart McCoy Tyner

Helaas is er niets bekendgemaakt over de uitvaart van McCoy Tyner. Zijn neef Colby Tyner heeft het overlijden van de grote jazzmuzikant met de media gedeeld, maar er zijn verder geen details omtrent zijn uitvaart en afscheid vrijgegeven. Hij was het laatst nog levende bandlid van John Coltranes kwartet. Zijn techniek achter de piano is vandaag de dag nog altijd toonaangevend. Veel jazzmuzikanten dienen zijn technieken aan te leren voor zij echt beter worden in dit genre. McCoy Tyner gaat de geschiedenisboeken in als een legendarische jazzpianist die jazz in zijn tijd op de kaart heeft gezet.

Condoleren en herinneringen

Wanneer de uitvaart van McCoy Tyner plaatsvindt is niet bekend gemaakt. Wil je een condoleance bericht voor zijn nabestaanden achterlaten? Dan heb je hier gelegenheid toe aan het einde van dit artikel. Wellicht heb je een mooie herinnering aan zijn muziek, deze mag je dan ook gerust delen. Allesoveruitvaartverzekeringen.nl herinnert hem om zijn geweldige pianospel en zijn bijzondere bijdrage aan de jazzmuziek. McCoy Tyner is 81 jaar oud geworden.

Rate this post
Redactie

Plaats een reactie