Uitvaart Maarten Biesheuvel, de Nederlandse schrijver is overleden

Uitvaart Maarten Biesheuvel

De bekende Nederlandse literaire schrijver Maarten Biesheuvel is op 81-jarige leeftijd komen te overlijden. Hij leed aan een kort ziekbed. De schrijver is vooral bekend van zijn verhalenbundel In de bovenkooi, die hij in 1973 uitbracht. In 2008 werd Maarten Biesheuvel geridderd in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Verder heeft de schrijver verschillende belangrijke literaire prijzen gewonnen. In dit artikel lees je alles over zijn carrière, de uitvaart van Maarten Biesheuvel en onderaan dit bericht kan je een herinnering aan hem delen. Er is ook ruimte overgelaten om een condoleance bericht voor zijn nabestaanden achter te laten.

De carrière van Maarten Biesheuvel

Maarten Biesheuvel werd in 1939 geboren in Schiedam. Hij kwam uit een gezin met vijf andere kinderen. Tijdens zijn jeugd is Maarten Biesheuvel van de middelbare school gestuurd. Uiteindelijk werd hij toch serieus en koos hij ervoor om rechten te studeren in Leiden. Deze studie maakte Maarten Biesheuvel helaas niet af. Tijdens zijn studententijd kwam hij bij het Leids Universitair Dagblad terecht en ontdekte dat hij het leuk vond om hier stukken voor te schrijven.

Hierna besloot Maarten Biesheuvel zijn korte verhalen te bundelen. In de bovenkooi kwam in 1973 uit en was meteen één van de meest succesvolle bundels voor de Nederlandse Literatuur na de Tweede Wereldoorlog.

Maarten Biesheuvel gebruikte zijn eigen leven in zijn verhalen. Zijn vrouw Eva Biesheuvel en de huisdieren die zij hadden kon je vaak in zijn verhalen terugvinden. Dit maakte dat zijn verhalen telkens weer een autobiografisch karakter hadden. Dit vond men geweldig en uniek en dat maakte dat Maarten Biesheuvel zo populair bleef.

In 2007 mocht Maarten Biesheuvel de literaire PC Hooftprijs in ontvangst nemen. Later is hij tot Ridder in de Orde van de Oranje Leeuw benoemt. In 2015 ontwierp Maarten Biesheuvel zijn eerste prijs, de J.M.A. Biesheuvelprijs wordt nu nog aan schrijvers van de beste verhalenbundels uitgegeven.

Tijdens zijn leven was Maarten Biesheuvel manisch depressief. Hij verbleef dan ook geregeld in psychiatrische inrichtingen. Zelfs vanuit de instellingen bleef Maarten Biesheuvel nog schrijven. Zijn bipolaire stoornis hield hem niet tegen om liefdesbrieven naar zijn vrouw Eva te versturen. Sommige van deze liefdesbrieven zijn in de bundel Verhalen uit het gekkenhuis terug te lezen.

Uitvaart Maarten Biesheuvel

Maarten Biesheuvel was een bekende schrijver en hij stond vooral bekend om zijn absurdistische en humoristische verhalen. Wanneer de uitvaart van Maarten Biesheuvel precies plaatsvindt is niet bekend gemaakt. Er is dus geen duidelijkheid over het feit of hij voor een begrafenis of voor een crematie heeft gekozen.

De vrouw van Maarten Biesheuvel, Eva Biesheuvel, overleed in 2018. De schrijver was hier kapot van. Hij vertelde in een interview dat hij na haar dood niet veel meer schreef. Maarten Biesheuvel gaf aan dat hij een writer’s block heeft door de dood van zijn vrouw en dat hij daardoor niet meer in staat was om zijn werk, passie en hobby uit te voeren.

Condoleren en herinneringen

Maarten Biesheuvel was een buitengewoon getalenteerde schrijver die zijn eigen uitdagingen kende. Zijn overlijden is door een goede vriendin van de schrijver met de media gedeeld. Wanneer de uitvaart van Maarten Biesheuvel precies plaats zal vinden is niet bekend.

Heb jij herinneringen aan Maarten Biesheuvel? Heb je weleens een boek van hem gelezen of heeft zijn schrijfstijl je doen inspireren? Onderaan dit bericht is er ruimte overgelaten zodat je jouw herinnering aan deze Nederlandse schrijver kunt delen. Je kunt er ook voor kiezen om een condoleance bericht voor zijn nabestaanden achter te laten. Het kan geen kwaad om elkaar in deze moeilijke tijden een hart onder de riem te steken. Allesoveruitvaartverzekeringen.nl herdenkt Maarten Biesheuvel graag als de talentvolle, grappige, doorzetter en goede schrijver die hij was. Maarten Biesheuvel is 81 jaar oud geworden.

Rate this post
Redactie

2 gedachten over “Uitvaart Maarten Biesheuvel, de Nederlandse schrijver is overleden”

 1. Oma’s krentenbrood

  Op 9 april overleed mijn moeder, Wies Blom, 92 jaar oud. Zij was de liefste moeder van de hele wereld, maar daar gaat het nu even niet om. Zij was ook vermaard om haar zelf gebakken krentenbrood, de lekkerste van de hele wereld. Die bevatte een berg suiker, een heel pakje roomboter, en nog enkele andere geheime ingrediënten, die allemaal door God en het Voedingscentrum verboden zijn. Iedereen was dol op Oma’s Krentenbrood, en Maarten Biesheuvel ook. Ik ga u vertellen hoe dat kwam.
  Een jaar of twee geleden – kan ook drie zijn – had ik nog verkering met Caroline, mijn grote liefde. Uit de woordjes “had” en “nog” begrijpt u dat dit inmiddels voorbij is – ik ben genadeloos aan de kant gezet – maar daar gaat het nu even niet om. Caroline deed iets als geestelijk verzorger van Maarten. Wat werd me nooit duidelijk. In ieder geval maakte zij met Maarten leuke rondritjes in de auto, waar Maarten dol op was. Op Caroline zelf was Maarten trouwens ook dol, maar dat hield Eva scherp in de gaten.
  Caroline deed ook bijzondere klusjes met een literair karakter, zoals het uitzoeken van oude brieven, ansichtkaarten en andere rotzooi van Maarten, die allemaal naar kattenpis stonken. Daar kom ik in het verhaal, want ik vervoerde met mijn kleine Citroën C1 dozen met deze rotzooi van Leiden naar Drenthe, waarnaar Caroline inmiddels verhuisd was. De C1 bleef na deze transportklussen nog weken lang stinken.
  Toen ik de eerste keer in het suikerkoek huisje “Sunny Home” in Leiden kwam, werd ik door Eva vriendelijk ontvangen. Maarten zat stuurs en zwijgzaam in zijn stoel in de woonkamer, een dikke sigaar rokend. Ik moest in de keuken blijven, en gaf Eva mijn meegebrachte cadeautje: een half krentenbrood van mijn moeder, oma Wies.
  Toen ik de tweede keer voor nieuwe dozen kwam, durfde ik niet verder te komen dan de keuken. Totdat ik uit de woonkamer iemand hoorde brullen: “Eva, is dat die meneer van het krentenbrood? Die mag binnenkomen, hoor!”.

  Beantwoorden
 2. Ik heb voor ’n literatuur lijst Maarten uitgekozen en met zo veel plezier gelezen, geweldig hoe deze man schrijven kon! Dat was mn eerste kennismaking.
  Ook hebben zij, als ere-leden, samen met mij, Peter Heukels en Margje Vlasveld de lokale politieke partij: ‘Leiden weer Gezellig/De Groenen’ opgericht.
  Heerlijke mensen waren, zijn en blijven het, moge ‘Sunny Home’ ook zulke bevlogen mensen in de toekomst huisvesten.

  MvG
  Ps: sterkte al alle nabestaanden, vrienden en bevlogenen 💭😔💭

  Beantwoorden

Plaats een reactie