Slimme groep uitvaartverzorgers bedenkt de Drive-inuitvaart

Drive-inuitvaart

Doordat het Coronavirus onze maatschappij nieuwe regels oplegt, geldt dit ook voor de uitvaartbranche. Afscheid nemen van dierbaren dient nu op een andere manier te gebeuren. Doordat het COVID-19 virus van mens op mens wordt overgedragen, mogen grote groepen mensen niet meer bij elkaar komen. Wanneer een dierbare overlijdt wil je daar natuurlijk op een gepaste manier afscheid van nemen. De tijdelijke maatregel voor uitvaarten is dat er niet meer dan 30 gasten bij aanwezig mogen zijn. Een aantal slimme uitvaartverzorgers hebben hier nu de Drive-inuitvaart voor bedacht.

Wat is een Drive-inuitvaart?

In verschillende plekken in Nederland beginnen de Drive-inuitvaarten meer aandacht te krijgen. Doordat er nu strenge regels zijn omtrent het samenkomen van mensen, is afscheid nemen van een overledene opeens een lastige kwestie. Hier is nu een goede oplossing voor gevonden. Directe familie van de overledene stelt zichzelf, bloemen en de kist met de overledene buiten het uitvaartcentrum op. Dit kan aan de zijkant van het gebouw zijn of aan de weg. Door van de setting iets moois te maken met kamerschermen en versiering, krijgt de overledene een waardig afscheid. De bedoeling is dat alle mensen die afscheid van de overledene willen nemen, met hun auto langs de kist kunnen rijden.

De laatste groet en de condoleance voor de nabestaanden worden dus vanuit de auto gedaan. Op die manier mogen er wel meer dan 30 mensen bij de uitvaart aanwezig zijn. De Drive-inuitvaart voorkomt dat de familie verplicht een selectie moet maken van wie afscheid mag komen nemen. Deze keuzes zijn onmenselijk en kunnen in grote families voor problemen en ruzies zorgen. De Drive-inuitvaart lijkt een groot succes en steeds meer locaties bieden deze vorm van uitvaart aan.

De wens van de overledene blijft centraal staan

Doordat uitvaartondernemers en nabestaanden in deze tijd creatief moeten zijn, ontstaan allerlei mooie initiatieven. Door de Coronacrisis mogen we niet meer bij elkaar zijn, maar emotionele steun lijkt nu juist veel belangrijker dan ooit. Vandaar dat het nu mogelijk is om een Drive-inuitvaart te organiseren. Door auto’s met nabestaanden langs de kist te laten rijden, kan toch iedereen die dat graag wil, afscheid van de overledene komen nemen. Door goed naar de laatste wens van de overledene te kijken, blijkt met wat creativiteit veel nog mogelijk. Zo wilde iemand zijn uitvaart op de plaatselijke golfbaan laten plaatsvinden. Dus werd de golfbaan tot Drive-inuitvaart omgetoverd.

Sommige families hebben bedacht om de uitvaart live te streamen. Hierdoor kunnen vrienden en andere nabestaanden van de overledene de uitvaart thuis meekijken. Het enige wat hiervoor nodig is, is een computer met internetverbinding. Door de uitvaart alsnog te kunnen zien, helpt dit goed bij het verwerkingsproces. Al kan je dan niet persoonlijk bij de uitvaart aanwezig zijn, je weet wel hoe het in z’n werk gegaan is. Door live de muziek en de sprekers toe te horen, heb je het gevoel dat je net als alle anderen afscheid hebt kunnen nemen. In tijden dat men het moeilijk heeft, floreert creativiteit om er toch mee om te kunnen gaan.

Wat is de reactie van de nabestaanden?

Tot nu toe is iedereen laaiend enthousiast over de mogelijkheden met de Drive-inuitvaart. Op deze manier kan iedereen toch afscheid komen nemen en worden de nabestaanden massaal gesteund. Al is het vanuit een auto, een bloemetje of een kaartje en een steunbetuiging in woorden wordt altijd ten zeerste gewaardeerd. Door de Drive-inuitvaart voelen mensen zich niet schuldig en krijgt de overledene alsnog het afscheid wat hij/zij verdient. Het mooiste is dat elke familie er zijn eigen invulling aan geeft en dat dit de uitvaarten ook erg uniek maakt. Het zien van bekenden en vrienden op een uitvaart, zou positief bijdragen aan het verwerkingsproces.

Rate this post
Redactie

Plaats een reactie