Ongekende en zorgwekkende drukte in de uitvaartwereld

Er is sprake van ongekende en zorgwekkende drukte in de uitvaartwereld. Ten opzichte van een jaar eerder worden er 20 procent meer overlijdensmeldingen gedaan. De uitvaartbranche heeft er de handen in elk geval meer dan vol aan. De situatie is zelfs zo schrijnend dat er in bepaalde gevallen langer dan tien dagen gewacht moet worden voor iemand gecremeerd of begraven kan worden.

Ongekende en zorgwekkende drukte in de uitvaarwereld

De afgelopen twee weken overleden er wekelijks zo rond de 900 mensen meer dan normaal, zo meldt het CBS. Door deze oversterfte is het zeer druk binnen bij de uitvaartbedrijven. Neem Yarden en Dela bijvoorbeeld. Daar worden nu gemiddeld rond de 95 meldingen per week gedaan. Normaliter ligt dat aantal tussen de zeventig en tachtig. Dit is zeer pijnlijk voor nabestaanden en zeker ook voor de uitvaartondernemers.

‘Dit moet echtsnel stoppen’

‘Dit moet echt snel stoppen’, zo zegt een uitvaartondernemer over de ongekende en zorgwekkende drukte in de uitvaartwereld.. ‘Ik spreek namens al mijn collega’s als ik zeg dat dit heel erg is. De koelingen raken ondertussen wel heel erg vol. Sinds er sprake is van een pandemie zien we steeds golven. Dit is echter wel een heel erg hoge golf. In bepaalde gevallen lukt het ons nog net om met kunst en vliegwerk ons te houden aan de wettelijke termijn van zes dagen voor iemand gecremeerd of begraven met worden. Het komt echter voor dat dit nu langer dan tien dagen duurt. Mensen lijden daar nadrukkelijk onder. Ze komen zo niet toe aan rouwverwerking en dat levert zeker de nodige irritaties op. Helaas hebben we de afgelopen weken al verschillende malen nee moeten verkopen aan families. En dat is wel het laatste dat we willen.’

5/5 - (2 stemmen)
Redactie

Plaats een reactie