Uitvaart Robert Fisk, journalist die Osama bin Laden interviewde is overleden

uitvaart  Robert Fisk
Uitvaart Robert Fisk

In Dublin is journalist Robert Fisk overleden aan de gevolgen van een hartaanval. De gerespecteerde journalist werd 74 jaar. Fisk genoot grote bekendheid vooral omdat hij drie keer een interview afnam van Osama bin Laden. Daarmee was hij een van de weinige journalisten die ooit met Osama bin Laden sprak.

Fisk sprak vloeiend Arabisch

Fisk was vanaf 1976 gestationeerd in Beiroet. In de periode daarvoor had hij vooral voor de Britse media geschreven. Dat deed hij ook later weer. Zo trad hij in 1979 in dienst van The Independent. Fisk sprak vloeiend Arabisch en dat voordeel speelde hij goed uit tijdens zijn loopbaan. In het Midden Oosten versloeg Fisk verschillende oorlogen overigens. Zo schreef hij over de inval van de Sovjet-Unie in Afghanistan en de Syrische burgeroorlog. Fisk ging er zelf op uit en wilde zelf weten hoe zaken in elkaar staken. Hij maakte zich dan ook niet geliefd door te stellen dat zijn Westerse collega’s in het Midden Oosten vooral verslag deden vanuit de hotelkamer.

Fisk leek altijd volledig neutraal

Fisk leek altijd volledig neutraal. Critici vonden zelfs dat hij in de kwestie Syrische burgeroorlog partij koos voor de Syrische regering. Fisk gaf ze in elk geval alle ruimte om gifgasaanvallen te ontkennen, en dat deed de Syrische regering dan ook. Uiteraard waren de vraaggesprekken die Fisk voerde met Osama bin Laden de hoogtepunten uit zijn loopbaan. Tijdens een van die gesprekken trachtte bin Laden hem te bekeren en liet hij weten dat Fisk een goed Moslim zou zijn.

Osama bin Laden trachtte Fisk te bekeren

In een videoboodschap uit het jaar 2004 noemde Osama bin Laden de journalist een ‘neutrale journalist’. Het was een groot compliment voor Fisk. Kenmerkend was wel de wijze waarop hij schreef over 9/11. Hij veroordeelde de afschuwelijke daad tegen de menselijkheid weliswaar, maar aan de andere kant ageerde hij ook tegen de reactie van president Bush na de aanslagen op de Islamitische landen.

Overleed aan de gevolgen van een hartaanval

Fisk overleed aan de gevolgen van een hartaanval. Hij was juist in Dublin maar had alweer plannen zich in het Midden Oosten te vestigen. Je kunt onderaan deze pagina ons deelgenoot maken van jouw herinneringen aan deze bijzondere journalist. Daar is ook ruimte om een condoleancebericht achter te laten.

Rate this post
Redactie

Plaats een reactie