Uitvaart Premier van Bahrein, langstzittende president ter wereld is overleden

uitvaart premier van Bahrein
uitvaart premier van Bahrein

De premier van Bahrein, sjeik Khalifa bin Salman al-Khalifa, is op 84-jarige leeftijd overleden. De sjeik was de langstzittende premier ter wereld. Hij diende zijn land namelijk al vanaf 1971. De premier van Bahrein overleed in een Amerikaans ziekenhuis.

Al premier sinds de Britse onafhankelijkheid

De kleine staat in de Perzische Golf stond al vanaf de onafhankelijkheid van de Britten onder leiding van sjeik al-Khalifa. De sjeik zal worden begraven als de repatriëring van Amerika naar zijn Bahrein een feit is en ondertussen is in Bahrein een week lang rouw afgekondigd. De overleden sjeik was overigens een oom van de huidige koning van het land, Koning Hamad.

Bahrein speelt een belangrijke rol in de wereld

Hoewel klein heeft Bahrein en had de premier van Bahrein een belangrijke rol in de wereld. Het speelt een voorname rol in de economische en financiële wereld rond olie. Ook is het een militair belangrijke standplaats en geldt het als steunpunt van de Vijfde Vloot van Amerika in de Perzische Golf. Hoofdstad Manama is bovendien een belangrijke uitvalsbasis voor de Amerikaanse marine.

Harde maatregelen

Hoewel geliefd schroomde de premier nooit om harde maatregelen te nemen. Hij maakte onderdeel uit van de Soennitische Khalifa dynastie, de meest dominante in Bahrein en nauw verweven aan Saudi Arabië. Daardoor is het ook meteen een vijand van Iran. De premier nam ooit keiharde maatregelen tegen de sjiitische bevolking toen er sociale onrust ontstond en was een fel tegenstander van de protesten die uitbraken na de Arabische lente.

Heb jij herinneringen aan de premier van Bahrein? Deel ze dan met ons of laat onderaan de pagina een condoleance bericht achter.

Rate this post
Redactie

Plaats een reactie