Uitvaart Moussa Traoré, voormalig dictator Mali is overleden

uitvaart Moussa Traoré
uitvaart Moussa Traoré

Of heel veel mensen rouwen om zijn dood is een vraagteken. Feit is echter dat Moussa Traoré, voormalig dictator van Mali, is overleden. Hij werd 83 jaar. Over de doodsoorzaak os geen naderere mededeling gedaan Traoré was een van de langst zittende dictators in Mali. In totaal zwaaide hij 23 jaar de scepter. Lees hier meer over het leven van een man die twee keer aan de doodstraf wist te ontkomen.

Traoré nam het niet zo nauw met de mensenrechten

Moussa Traoré greep in 1968 de absolute macht in Mali. Hij pleegde een coup tegen de eerste democratisch gekozen leider, Madibo Keita. Keita was juist de eerste president van het land sinds de onafhankelijkheid van Frankrijk. Traoré bleef tot 1991 aan de macht. Saillant detail; de dictator werd toen zelf slachtoffer van een staatsgreep. Niemand die blij wordt van de periode dat Traoré de baas was in Mali. Dit niet in de laatste plaats vanwege de grove schending van de mensenrechten die onder zijn bewind gemeengoed waren in het land.

https://www.youtube.com/watch?v=V-YLmse-GW8

Dictator ontsnapte twee keer aan de doodstraf

Traoré wist twee keer aan de doodstraf te ontsnappen. Hij kreeg de straf twee keer opgelegd; een keer vanwege de moord op een 106-jatige Malinees en vanwege verduistering van grote sommen geld. Twee keer werd de straf omgezet in levenslang. Helemaal gezond was Traoré al niet meer. Sinds hij in 2002 te maken kreeg met amnesie, kwakkelde hij met zijn gezondheid. Ook na de periode Traoré werd het nooit rustig in Mali. Onlangs nog vond een coup plaats en trad president Keita af.

Heb jij herinneringen aan Moussa Traoré en wil je die hier delen? Je krijgt er onderaan de pagina de ruimte voor. Daar kun je ook eventueel condoleances overbrengen aan de nabestaanden.

Rate this post
Redactie

Plaats een reactie