Uitvaart Ken Spears, bedenker Scooby-Doo is overleden

uitvaart Ken Spears
Uitvaart Ken Spears

De bedenker van Scooby-Doo, Ken Spears, is op 82-jarige leeftijd overleden. Spears leed aan dementie. Hij bedacht Scooby-Doo samen met zijn kompaan Joe Ruby. Samen waren ze verantwoordelijk voor tal van animatieseries als bijvoorbeeld Superman, The Chipmunks en Mister T.

Joe Ruby overleed al op 87-jarige leeftijd

Eerder dit jaar overleed Joe Ruby al op 87-jarige leeftijd. Ken Spears was aanvankelijk geluidsmedewerker in een productiestudio. Het was de plek waar hij Joe Ruby ontmoette. Na de eerste ontmoeting werkten ze de rest van hun leven samen. Ken Spears kwam in de zestiger jaren met het idee voor een animatieserie over een detectiveteam dat samen met een hond allerlei mysteries oplost. Uiteindelijk kwam daar de serie Scooby-Doo uit voort. Iwao Takamoto was verantwoordelijk voor de tekeningen overigens.

Langst lopende Amerikaanse animatieserie

Van ‘Scooby-Doo, Where are You’ werd in eerste instantie een tweeluik gemaakt. Later kwamen er allerlei vervolgen en spin-offs op de televisie en werd Scooby-Doo een hit in de bioscopen. Sterker nog, de creatie van Spears werd uiteindelijk de langst lopende Amerikaanse animatieserie ooit. Nog steeds wordt het uitgezonden, terwijl Scooby-Doo al vanaf 1969 te zien was. In ons land zond de VARA in de zeventiger en tachtiger jaren Scooby-Doo uit. Van Scooby-Doo werden ook computerspelletjes gemaakt.

Heb je dierbare herinneringen aan Ken Spears of wil je een condoleancebericht plaatsen? Dat kan onderaan deze pagina.

Rate this post
Redactie

Plaats een reactie