Uitvaart kardinaal Simonis, de kerkleider is overleden

Uitvaart Adrianus Simonis
Uitvaart Adrianus Simonis

Adrianus Johannes (Ad) Simonis is niet meer. De in Lisse (1931) geboren Simonis genoot tijdens zijn leven grote bekendheid als bisschop van Rotterdam en aartsbisschop van Utrecht. Hij was metropoliet namens de Rooms Katholieke kerk en kwam na zijn werkzame leven in opspraak. Simonis blies woensdag 2 september zijn laatste adem uit. Lees hier alles over de carrière van Simonis.

Van Rotterdam naar Utrecht

Simonis groeide op in een gezin met in totaal 11 kinderen. In 1970 trad Simonis voor het eerst op de voorgrond toen hij bisschop van Ritterdam werd. Dat ambt ruilde hij in 1983 in om aartsbisschop van Utrecht te worden. Hij werd ook metropoliet. Dat betekende dat hij als enige in Nederland het recht had om het pallium te dragen. Ad Simonis werd in 1985 door Johannes Paulus II benoemd tot kardinaal-priester. Hij kreeg de basiliek van San Clemente as titelkerk aangewezen.

Ontslag op 75-jarige leeftijd

Toen Johannes Paulus II in 2005 overleed, mocht de kardinaal concelebreren bij de uitvaart van de Paus. Bovendien was hij de enige stemgerechtigde namens Nederland die zich over de opvolging van de Paus mocht buigen. Geheel in lijn met wat normaal is voor het kardinaalschap diende Simonis in 2006 op 75-jarige leeftijd zijn ontslag in. Pas in 2007 overigens werd zijn ontslagverzoek door Rome gehonoreerd. Vanaf dat moment ging de ex-kardinaal wonen in Mariapoli Marienkroon in Nieuwkuijk.

‘Wir haben es nicht gewusst’

Simonis kwam in 2010 in opspraak toen hij tijdens een uitzending van Pauw en Witteman ‘wir haben es ncht gewusst’ zei, nadat hem gevraagd was naar grootschalig misbruik binnen de RK-kerk. Later werd duidelijk dat Simonis wel degelijk op de hoogte was van misstanden binnen de kerk en dat hij bepaalde mensen de hand boven het hoofd gehouden had.

Laat een bericht achter

Simonis kreeg in Sassenheim een dag voor zijn overlijden de laatste Sacramenten toegediend door Gerard de Kort. Over de doodsoorzaak is niets bekend gemaakt, nadere informatie over de uitvaart van Adrianus Simonis volgt nog. Er zijn heel veel mensen die warme herinneringen koesteren aan Adrianus Simonis. Daarom is er de mogelijkheid om onderaan dit bericht gevoelens te delen. Daarnaast kun je een condoleance bericht achterlaten voor de nabestaanden van Adrianus Simonis.

Rate this post
Redactie

1 gedachte over “Uitvaart kardinaal Simonis, de kerkleider is overleden”

  1. Zoals hij zelf zei: kerkleider kan voor hem ok worden geschreven als kerklijder. Hij heeft geleden aan denk ik vooral de tijd(sgeest) die tijdens zijn periode als bisschop en kardinaal ingrijpend is gewijzigd. Dat hij ruste in Christus.

    Beantwoorden

Plaats een reactie