Uitvaart Julius Vischjager, uitgever The Daily Invisible is overleden

uitvaart Julius Vischjager
uitvaart Julius Vischjager

Hij was markant en heel bijzonder, Julius Vischjager. Ook zijn dood was dat, want het levenloze lichaam van Vischjager werd in de Amsterdamse gracht gevonden. De excentrieke uitgever van The Daily Invisible, de enige handgeschreven krant ter wereld, werd 83 jaar oud.

Vischjager was journalist, fotograaf hoofdredacteur, uitgever en enige medewerker van The Daily Invisible. Voor zover bekend was The Daily Invisible de enige handgeschreven krant ter wereld. Hij maakte de krant eens per week. Vischjager volgde veertig jaar bekende Nederlandse politici. Dat deed hij uiterst nauwgezet waardoor de vergelijking met een groupie niet zelden werd gemaakt, Dertig jaar lang stelde hij standaard de laatste vraag tijdens de persconferentie van minister-presidenten tijdens de wekelijke persbijeenkomst.

In peignor of in kabouter kleding

Vischjager startte zijn eigen krant in de jaren zeventig. Hij was destijds een bijzondere verschijning in ofwel kabouter kleding of in peignor. De uitgever was fameus vanwege het stellen van onbegrijpelijke vragen en van het feit dat hij na de persconferentie de piano in het perscentrum bespeelde. Dat deed hij overigens op virtuoze wijze.

Amsterdamse gracht

Pas toen Ruud Lubbers minister president werd besloot hij een kostuum aan te schaffen. Dat kostuum droeg hij tot 2015, toen hij stopte. Vanwege afnemende gezondheid was hij niet langer in staat om van Amsterdam naar Den Haag te reizen. Zijn wonderlijke leven eindigde in de Amsterdamse gracht.

Heb je speciale herinneringen aan Vischjager? Deel ze hier met ons. Er is ook ruimte voor het overbrengen van condoleances aan de nabestaanden.

Rate this post
Redactie

3 gedachten over “Uitvaart Julius Vischjager, uitgever The Daily Invisible is overleden”

  1. Ik kwam hem samen met een vriend een jaar of 10 geleden tegen bij Café de Zwart op het Spui. We zaten buiten naast elkaar en toen hij tegen ons begon te praten, stopte hij niet meer. Erudiete man met veel kennis van politiek Den Haag. Had het niet op christelijke politici to put it mildly! Rust zacht Julius!

    Beantwoorden
  2. Grote schok toen ik las dat Julius overleden is. Ik heb Julius jarenlang geholpen met de uitgave en administratie van zijn krant de “Daily Invisible” Samen hebben we de “Vertederingsconcerten” bij de Ministeries in Den Haag georganiseerd. Een geweldige belevenis.
    Ook piano concerten bij Beth Shalom en andere verzorgingstehuizen in Amsterdam. Julius was een hele lieve man, maar wel met een speciale gebruiksaanwijzing. Julius is een van die mensen die Amsterdam zo kleurrijk en bijzonder hebben gemaakt. Ik vond het heel bijzonder om met hem samen te werken. Zo triest hoe hij aan zijn einde is gekomen.

    Irene Jonkhoff-Spigt

    Beantwoorden

Plaats een reactie