Uitvaart Jerry Rawlings, oud-president Ghana is overleden

Uitvaart Jerry Rawlings
Uitvaart Jerry Rawlings

Jerry Rawlings,, de afgelopen decennia de meest machtige man van Ghana, is overleden. Hij overleed na een kort ziekbed op 72-jarige leeftijd. Hij was de eerste gekozen president van het land en pleegde daarvoor tot twee keer toe een staatsgreep.

Maakte Ghana met geweld een democratie

Hoewel Rawlings van Ghana een democratie maakte, ging dat nogal eens met geweld gepaard. In 1979 pleegde hij als succesvolle luchtmachtofficier de eerste coup. Met succes overigens. Twee jaar later moest hij opnieuw een staatsgreep plegen, zo vond hij zelf. Rawling was de burgerregering zat en verweet ze een slecht economisch beleid. Vervolgens werd hij zelf leider van een militair-civiel bestuur. Bij zowel de eerste als de tweede staatsgreep werden overigens hooggeplaatste militairen en politici omgebracht.

Afgezant van de Afrikaanse Unie

Ghana kreeg een meerpartijenstelsel en Rawlings werd in 1992 de presidentsverkiezingen en dat was vier jaar later opnieuw het geval. In 2001trad hij af. De termijn zat er op en hij stelde zich niet herkiesbaar. Op de achtergrond bleef hij van belang. Zo werd hij in 2010 gezant van de Afrikaanse Unie in Somalië. In 2019 vertegenwoordigde hij Ghana nog tijdens de uitvaart van Robert Mugabe, de dictator van Zimbabwe.

Heb jij speciale herinneringen aan Jerry Rawlings, deel ze dan hier. Er is ook ruimte voor het plaatsen van een condoleancebericht.

Rate this post
Redactie

Plaats een reactie