Uitvaart Harm Tjalling Waterbolk, oud-hoogleraar archeologie is overleden

uitvaart  Tjalling Waterbolk
uitvaart Harm Tjalling Waterbolk

In Haren is voormalig hoogleraar archeologie Harm Tjalling Waterbolk overleden. Hij werd 96 jaar en is rustig ingeslapen. ‘Hij aanvaardde zijn lot’ , zo lieten de nabestaanden weten. Waterbolk wordt gezien als een van de grootste naoorlogse archeologen. Behalve hoogleraar archeologie was hij ook bioloog.

Uniek in zijn soort

Waterbolk was onder meer betrokken bij de toepassing van stuifmeelkorrels voor reconstructie van het landschap. Ook was bij nadrukkelijk betrokken bij de nederzetting uit de Romeinse tijd bij Wijster. Dat gold ook voor de prehistorische nederzetting in Noordbarge en de Middeleeuwse nederzettingen bij Odoorn en Gasselte. Waterbok was uniek in zijn soort. Hij hoefde maar een klein stukje huisplattegrond te zien en vulde het zo aan.

Affaire Tjerk Vermaning

Waterbolk werd in 1924 in Havelte geboren. Hij maakte een biografie over zijn leven onder de titel ‘Veranderend Verleden’. Waterbolk promoveerde bij de bekende professor Albert van Giffen en werd benoemd tot hoogleraar. Hij was betrokken bij tientallen opgravingen in binnen- en buitenland. Hij was bovendien directeur van het Groninger Instituut voor Archeologie. Ook was Waterbolk nadrukkelijk betrokken bij de affaire Tjerk Vermaning. De grootste ontdekking die Waterbolk echter deed in zijn leven was die van zijn vrouw Mien, zo liet hij zelf altijd weten.

Heb je speciale herinneringen aan Harm Tjalling Waterbolk? Deel ze hier met ons of breng condoleances over aan de nabestaanden.

Rate this post
Redactie

Plaats een reactie