Uitvaart Giscard d’Estaing, oud-president van Frankrijk is overleden

Uitvaart Giscard d'Estaing

In Frankrijk is Giscard d’Estaing overleden. Hij was van 1974 tot 1981 president van Frankrijk. d’Estaing werd 94 jaar en hij wordt in besloten kring begraven. De voormalig president stierf aan de gevolgen van Covid-19.

Oudste nog levende president van Frankrijk

De centrumrechtse president werd op 48-jarige leeftijd de belangrijkste man van Frankrijk. D’Estaing werd na de verkiezingsnederlaag in 1981 opgevolgd door François Mitterand die op zijn beurs het stokje overgaf aan Jacques Chirac. Zowel Mitterand als Chirac waren al overleden waardoor D’Estaing de oudste nog levende oud-president van Frankrijk was.

Zette zich in voor Europese integratie

Ondertussen liet de huidige president Macron weten dat d’Estaing Frankrijk heeft getransformeerd en de juiste koers heeft gewezen, een koers die het land nog steeds volgt. Hij noemde d’Estaing bovendien een politicus van de vooruitgang en van de vrijheid. D’Estaing volgde een liberale koers. Hij introduceerde onder meer de echtscheiding met wederzijdse instemming en legaliseerde abortus. Onder zijn leiding werd ook de laatste doodstraf uitgesproken in Frankrijk. Voorts zette hij zich in voor Europese integratie.

Bleef politiek actief

D’Estaing bleef lang politiek actief na 1981. Zo was hij onder meer voorzitter van de Europese conventie. Heb jij speciale herinneringen aan de oud-president van Frankrijk? Deel die dan hier met ons. Er is onderaan de pagina ook voldoende ruimte voor het plaatsen van een condoleance bezoek.

Rate this post
Redactie

Plaats een reactie