Uitvaart Bob Gore, uitvinder Gore-Tex is overleden

uitvaart Bob Gore
Uitvaart Bob Gore

In Amerika is op 83-jarige leeftijd Bob Gore overleden. De Amerikaan is wereldberoemd geworden vanwege de uitvinding van een waterdichte stof, een stof die Gore-Tex genoemd wordt. Gore kreeg verschillende onderscheidingen voor zijn uitvinding, een uitvinding die hem schatrijk maakte. Lees hier meer over het succes van Gore.

Uitvinding kwam toevallig tot stand

Gek genoeg kwam de uitvinding van Gore-Tex toevallig ontstond. Voor de goede orde, dit is het materiaal dat zorgt dat een regenjas waterdicht is en een stof die toch ademt. Gore vond Gore-Tex bij toeval uit, Nadat zijn vader gevraagd had een nieuw loodgieterstape te ontwikkelen op basis van teflon. Bob Gore ging vervolgens experimenteren met PFTE stroken. Hij vervormde ze en probeerde de stroken uit te rekken.

Waterdicht, poreus en ademend

Gore ging voortvarend te werk en rekte de stroken niet voorzichtig uit, maar deed het in een keer goed. Hij strekte beide armen, ondertussen de strook PFTE aan beide uiteinden vast te houden. Wat bleek? De strook brak niet. Gore wist de strook tot acht keer de oorspronkelijke lengte uit te rekken. De stof bleek poreus en toch waterdicht en ademend. Daardoor werd het later als basis gebruikt boor schoenen, regenkleding, motorkleding en zeilkleding. Kenmerkend is dat je spullen met Gore-Tex aan kunt doen zonder dat je direct begint met zweten.

Gore vroeg meteen patent aan

Gore vroeg meteen patent aan op zijn uitvinding en Gore-Tex werd een wereldwijd succes. Het leverde de Amerikaan bovendien een volle portemonnee op. Bob Gore werd in 2006 opgenomen in de Amerikaanse uitvinders Hall of Fame.

Koester jij herinneringen aan Bob Gore en aan zijn producten. Deel het hier. Onderaan de pagina kun je eveneens condoleances overbrengen aan de nabestaanden.

Rate this post
Redactie

Plaats een reactie