Uitvaart Ruth Bader Ginsburg, progressieve opperrechter is overleden

Uitvaart Ruth Bader Ginsburg
uitvaart Ruth Bader Ginsburg

In Washington is Ruth Bader Ginsburg overleden. Ze werd 87 jaar en stond tijdens haar leven bekend als een zeer progressieve opperrechter. Ze was de oudste rechter van het hoogste Amerikaanse rechtscollege. Haar aangekondigde dood kan overigens verregaande politieke consequenties hebben voor Amerika. Lees hier over het leven van Ruth Bader Ginsburg.

Van historische statuur en kampioen in gerechtigheid

Vooropgesteld, Ginsburg was een juriste van historische statuur en de kampioen van gerechtigheid. Ze werd in 1992 benoemd door toenmalig president Bill Clinton. Ze werd daarmee de tweede vrouw in het hooggerechtshof. Gaandeweg haar loopbaan werd ze leider van de progressieve vleugel van het hof. Jonge vrouwen zagen haar als een voorbeeld, vooral omdat ze opkwam voor de rechten van vrouwen en minderheden. Tijdens haar carrière bleek ze bovendien standvastig en veerkrachtig, ook in persoonlijk opzicht.

Kwakkelen met de gezondheid

Veerkracht was nodig ook, want eigenlijk kwakkelde de rechter al vanaf 1999 met de gezondheid. The Nororious, want zo luidde de bijnaam, kreeg in dat jaar voor de eerste keer kanker. Uiteindelijk overleefde ze verschillende vormen van deze ziekte, maar overleed ze er toch aan, Alvleesklierkanker werd zelfs haar uiteindelijk te machtig. Verder onderging ze een hartoperatie en brak ze tussendoor nog eens haar ribben. Steeds echter krabbelde ze weer op. De term veerkrachtig is dus zeer zeker op zijn plaats.

Discussie over de opvolging in volle gang

Ruth Bader Ginsburg laat twee kinderen achter. Meteen na de dood van Ginsburg is er een hevige discussie ontstaan in Amerika over de opvolging, Donald Trump is gerechtigd een nieuwe rechter aan te stellen. In dat geval zal het ongetwijfeld om de aanstelling van een conservatieve rechter gaan. Tegenstanders, waaronder een aantal van zijn voorgangers, menen echter dat de benoeming van een nieuwe rechter over de verkiezingen heen getild moet worden. Uiteindelijk heeft Donald Trump het laatste woord in deze.

Herinneringen aan Ruth Bader Ginsburg deel je onderaan deze pagina, daar kun je ook je condoleances overbrengen aan de nabestaanden.

Rate this post
Redactie

Plaats een reactie