Uitvaart Arthur Docters van Leeuwen, de ex-topambtenaar is overleden

Uitvaart Arthur Docters van Leeuwen

Triest nieuws werd door de NOS bekend gemaakt. Arthur Docters van Leeuwen is op 75-jarige leeftijd na een lang ziekbed in Den Haag overleden. Weinig ambtenaren zijn in de media bekend geraakt. Arthur Docters van Leeuwen wist echter met meerdere functies roem te vergaren en wist zich als topambtenaar neer te zetten. In dit artikel lees je alles over zijn carrière, de uitvaart van Arthur Docters van Leeuwen en is er ruimte om jouw herinneringen aan hem te delen. Je kunt gerust een condoleance bericht voor zijn familie en andere nabestaanden achterlaten.

De carrière van Arthur Docters van Leeuwen

Arthur Winfried Hein Docters van Leeuwen werd op 8 mei 1945, net na de bevrijding van Nederland, geboren in Den Haag. Hij groeide op in Zeist en leefde een jeugd in armoede doordat zijn vader al op jonge leeftijd was overleden. Het bleek dat Arthur Docters van Leeuwen goed kon leren en in 1963 behaalde hij zijn diploma aan het gymnasium.

Arthur Docters van Leeuwen koos er hierna voor om rechten te studeren in Leiden. Hij werd lid van Unitas en koos voor de afstudeerrichting staats- en bestuursrecht. Hierna besloot Arthur Docters van Leeuwen voor de overheid te gaan werken. Ook hier werd zijn talent direct herkend en binnen korte tijd werd hij tot plaatsvervangend directeur voor de politie benoemd. Voor het ministerie van Binnenlandse Zaken gaf Arthur Docters van Leeuwen geweldsinstructies bij verschillende demonstraties in de jaren 80.

Arthur Docters van Leeuwen was zo goed in zijn werk dat hij vaker hoofd en voorzitter werd van onder meer de Binnenlandse Veiligheidsdienst en het College van procureurs-generaal. In 1999 werd Arthur Docters van Leeuwen bestuursvoorzitter van de Autoriteit Financiële Markten. Deze functie heeft hij tot 2007 vervuld.

In 2006 had Arthur Docters van Leeuwen de kans om de politiek in te gaan via de VVD. Dit wimpelde hij af doordat hij liever hoger op de trekkerslijst kwam te staan dan de 10e plek. Boven hem stonden namelijk namen die repressie wilden inzetten, terwijl Arthur Docters van Leeuwen zich op preventie focuste.

Arthur Docters van Leeuwen had een passie voor literatuur. Dit uitte zich in een dichtersbundel, sprookjesboek en een aantal erotische verhalen. Verder was Arthur Docters van Leeuwen getrouwd en had hij drie kinderen. Zijn gezondheid is gedurende zijn hele leven niet optimaal geweest. Toen Arthur Docters van Leeuwen 33 jaar oud was kreeg hij namelijk al een hartinfarct.

In zijn laatste jaren werkte Arthur Docters van Leeuwen aan zijn promotieonderzoek. Helaas heeft hij dit door zijn verslechterde gezondheid nooit af kunnen ronden.

Uitvaart Arthur Docters van Leeuwen

Goede vriend en voormalig minister Uri Rosenthal herdenkt Arthur Docters van Leeuwen als een uitzonderlijk intelligente en erudiete man. Verder omschrijft zijn goede vriend Arthur Docters van Leeuwen als een creatieve man die vele talenten had.

Mensen die met Arthur Docters van Leeuwen hebben samengewerkt, beschrijven hem soms ook wel als een krachtige maar lastig bereikbare man. Men bewonderde hoe ambitieus Arthur Docters van Leeuwen was en stond soms versteld van zijn werkethos.

Wanneer de uitvaart van Arthur Docters van Leeuwen plaatsvindt is niet bekend. Er kan dan ook niets verteld worden over de vorm van uitvaart waar hij voor gekozen heeft. Het is hoogstwaarschijnlijk dat de familie en andere nabestaanden van Arthur Docters van Leeuwen in besloten kring afscheid van hem nemen. Er kan zowel voor een begrafenis als een crematie worden gekozen.

Condoleren en herinneringen

Arthur Docters van Leeuwen had meerdere belangrijke rollen gedurende zijn carrière. Hij was erg goed in leidinggeven en men had veel respect voor hem.  De media heeft niet bekend gemaakt wanneer de uitvaart van Arthur Docters van Leeuwen plaatsvindt.

Heb jij goede herinneringen aan Arthur Docters van Leeuwen? Heb je weleens met hem samen mogen werken of heeft hij je op de een of andere manier weten te inspireren? Wij lezen de verhalen graag terug. Vandaar dat je onderaan dit bericht jouw herinnering aan hem kunt delen. Er is ook ruimte om een condoleance bericht achter te laten. Allesoveruitvaartverzekeringen.nl herdenkt Arthur Docters van Leeuwen als de hardwerkende en creatieve man die hij was. Arthur Docters van Leeuwen is 75 jaar oud geworden.

Rate this post
Redactie

5 gedachten over “Uitvaart Arthur Docters van Leeuwen, de ex-topambtenaar is overleden”

 1. Toen ik landelijk coordinator voorkoming misdrijven was, was Arthur een van mijn bazen. Onze eerste kennismaking was een forse aanvaring, hij zei niet te geloven in preventie. Dan zoek ik wel een andere baan, zei ik, of woorden van die strekking – voor een directie die mensen aanneemt om dingen te doen waar ze zelf niet in gelooft, wilde ik niet werken. Met een borreltje hebben we het bijgelegd en vanaf dat moment was hij de beste baas die ik ooit heb gehad. Hij gaf me veel vrijheid van handelen en was vaak erg geïnteresseerd in wat ik deed. Wel steeds uitdagend en stimulerend. Heel mooi om nu te lezen dat hij in zijn conflict met minister Sorgdrager juist vóór preventie was. Waar hij ook moge zijn: het ga hem goed.

  Beantwoorden
 2. In mijn toenmalige functie als secretaris directie Politie werd Arthur Docters van Leeuwen in 1980 mijn directe baas. Bij zijn binnenkomst als plv. directeur Politie werd hij door stafleden, afdelingschefs, al direct getutoyeerd. In mijn positie leek mij dat minder gepast; ik heb hem dus nooit met “Arthur” aangesproken, maar – als een soort tussenvorm tussen formeel en informeel – met: Heer Docters. Hij was een goede baas die zijn medewerkers altijd “back-up” gaf en – hardop denkend – voor allerlei problemen een oplossing wist te vinden. Hij kon inderdaad – zie de herinnering van R. Vader hierboven – ook al bij een eerste contact “stevig uit de hoek komen” met een krachtige mening; schockerend voor sommigen, maar in de meeste gevallen won de sympathie voor hem het wel.
  In zijn latere loopbaan heb ik met Heer Docters op gezette tijden nog aangename ontmoetingen gehad.
  Ik wens zijn familie sterkte toe!

  Beantwoorden
 3. Ik heb als secretaresse gewerkt voor mijnheer Docters van Leeuwen.
  Ik herinner hem als een goede baas.
  Ik wens de familie heel veel sterkte in deze moeilijke tijd.

  Beantwoorden
 4. Ik heb lang geleden als onderhouds schilder bij de fam. Van Leeuwen thuis mogen werken .. Ik had voornamelijk te maken met zijn vrouw Ina die al dit onderhoud met aannemers schilders regelde . De fam . woonde toen nog in de Vogelwijk .
  Af en toe zagen we de heer van leeuwen wel maar echt contact hadden we niet .. te intelligent zou ik maar zeggen .. ik weet nog dat hij een keertje jarig was en ik vroeg of hij als kado een boek van James Bond had gekregen ( hij werkte toen nog bij de binnenlandse veiligheidsdienst , maar daar kon hij niet om lachen .. hij mompelde wat en liep verder .
  Verder altijd leuk gewerkt daar totdat ze gingen verhuizen en daarna jammer genoeg niets meer gehoord van de Fam .
  Maar ze blijven wel altijd in mijn gedachte .

  Beantwoorden

Plaats een reactie