Uitvaart Alexander Vederniko, voormalig dirigent NNO is overleden

Uitvaart Alexander Vederniko
uitvaart Alexander Vederniko

Alexander Vederniko is overleden. De voormalig dirigent van het Noord Nederlands Orkest mocht slechts 56 jaar worden. Vederniko is een corona slachtoffer. Hij overleed namelijk aan de gevolgen van dit virus. Vederniko was twee jaar dirigent van het NNO.

Vanaf 2001 dirigent bij het NNO

We moeten terug naar het jaar 2001. Toen werd de Rus aangesteld als vaste gastdirigent van het NNO, gedurende een periode van zes weken per seizoen. Later werd Vederniko vaste dirigent van het orkest. Iedereen binnen het NNO had destijds de hoop dat hij de rol van chef dirigent Viktor Liberman, die in 1999 overleed, op zich zou nemen. In 2003 echter, besloot de Rus te stoppen bij het NNO. Hij had destijds te maken met chronische oververmoeidheid. En dat had weer te maken met de vele functies die hij bekleedde.

https://www.youtube.com/watch?v=bM4YDFe2ssQ

In concertzalen over heel de wereld

Ten tijde van zijn periode bij het NNO was hij eveneens leider van het Bolsjoi Theater in Moskou, tot het jaar 2009. Sinds 1995 had hij bovendien een eigen symfonieorkest waarvan hij tot 2004 chef dirigent was. Later werd hij nog chef dirigent bij de Koninklijke Deense Opera en het Odense Symfonie Orkest. Sinds 2019 was hij muzikaal directeur en chef dirigent van het Mikhailovsky Theater in Sint Petersburg. Vederniko trad op in concertzalen over heel de wereld en stond als een meer dan uitstekende dirigent bekend.

Verschillende cd-opnames als erfenis

Vederniko maakte ook verschillende cd-opnames. Een daarvan was samen met het NNO, een album dat opgenomen is in 2003. Verder gaat het om een tweetal pianoconcerten van de Nederlandse componist Jacob van Domselaer. Vederniko leidde toen het orkest.

Heb jij speciale herinneringen aan dirigent Alexander Vederniko? Deel ze dan onderaan de pagina met ons. Er is ook ruimte voor het plaatsen van een condoleancebericht.

Rate this post
Redactie

Plaats een reactie