Overname Yarden leidt tot sluiting zeven crematoria en twee uitvaartcentra

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaat onder voorwaarden akkoord met de voorgenomen fusie tussen de uitvaartverzekeraars DELA en Yarden. Yarden verkeerde al geruime tijd in een financieel zwakke positie en omdat DELA Yarden nu inlijft kunnen de polishouders gebruik blijven maken van de polissen. Het gezaghebbende ACM stelt wel voorwaarden aan de overname Yarden leidt tot sluiting zeven crematoria en twee uitvaartcentra.

Overname Yarden leidt tot sluiting zeven crematoria en twee uitvaartcentra; zo blijft er concurrentie

De ACM kijkt bij elke fusie of overname of er nog sprake is van voldoende concurrentie op de markt. De concurrentie zorgt er namelijk voor dat het product voor de goede prijs in de markt blijft en dat de kwaliteit steeds in orde blijft. Bovendien blijft er bij voldoende concurrentie nadrukkelijk de ambitie om te innoveren.

Prijs omhoog en de kwaliteit naar beneden

In het geval van de overname van DELA door Yarden mondt dit uit in de voorwaarde dat er zeven crematoria en twee uitvaartcentra van eigenaar wisselen om de concurrentie te waarborgen. Na de verkoop blijven er voor de consument voldoende alternatieven over. Mensen kunnen dan dus andere keuzes maken. Uit het onderzoek van de ACM kwam naar voren dat de overname in principe niet leidt tot problemen Wel zou na de overname een probleem in negen regio’s ontstaan en zouden mensen daar te weinig alternatieven hebben. Daardoor zou de prijs omhoog kunnen gaan terwijl de kwaliteit ook zomaar minder kan worden vanwege het gebrek aan concurrentie.

Goedkeuring aan de kopende partij

De ACM heeft daarom als voorwaarde gesteld dat de crematoria van Yarden in Beuningen, Heerlen, Groningen, Schagen, Utrecht en Venlo een nieuwe eigenaar krijgen. Dat geldt eveneens voor een DELA vestiging in Spijkenisse en de uitvaartcentra van Yarden in Veldhoven en Venray. Overigens dient de ACM ook nog eens goedkeuring te verlenen aan de kopende partij.

Rate this post
Redactie

Plaats een reactie