Begraven en cremeren is fors duurder in 2021

Begraven en cremeren duurder

Monuta heeft onderzoek uitgevoerd naar de kosten voor begraven en cremeren in de eerste drie maanden van dit jaar. Conclusie: begraven en cremeren is fors duurder in 2021. Soms is zelfs sprake van een verhoging van 25 procent, terwijl in Ede de kosten zelfs met liefst 39 procent stegen.

Begraven en cremeren is fors duurder in 2021, Ede spant wel de kroon

Monuta deed navraag bij liefst 1700 begraafplaatsen en honderd crematoria in ons land. De gemiddelde kosten die je kwijt ben bij een begrafenis en crematie zijn beduidend hoger dan in 2020. De gemiddelde grafkosten liggen dit jaar op 3036 euro. Dat is een stijging van drie procent, toen de gemiddelde grafkosten nog 2949 euro bedroegen. In Ede stegen de kosten met 39 procent, ook de gemeente Westland verhoogde de prijs aanzienlijk met liefst 26 procent.

Duurst in de gemeente Groningen

Een begrafenis is al sinds mensenheugenis het duurst in de gemeente Groningen. Daar betaal je 8422 euro voor een graf, voor een periode van dertig jaar. In Losser kun je wat dat betreft veel beter zaken doen, daar betaal je voor een graf voor een periode van twintig jaar namelijk slechts 765 euro. Ondertussen blijft cremeren aanmerkelijk goedkoper dan begraven. Dat heeft vooral te maken dat het bij een crematie om eenmalige kosten gaat.

Cremeren is ook duurder geworden

Wel zijn de kosten voor een crematie in 2021 hoger dan in 2020. Die stijging bedraagt gemiddeld 10 euro. Daardoor betaal je gemiddeld voor een crematie zonder dienst 694 euro. Kies je voor een crematie met dienst, dan ben je in 2021 gemiddeld genomen 55 euro duurder uit en bedragen de gemiddelde kosten 1391 euro.

Rate this post
Redactie

Plaats een reactie