Aantal uitvaartondernemingen stijgt

aantal uitvaartondernemingen stijgt

Het aantal uitvaartondernemingen stijgt. In ons land telde men aan het begin van 2020 precies 2700 uitvaartondernemingen. Vijf jaar geleden waren dat er nog 2100. Dat betekent een stijging van 30 procent, aldus cijfers van de Kamer van Koophandel.

Aantal uitvaartondernemingen stijgt, veel mensen denken het beter te kunnen

In een provincie als Utrecht steeg het aantal uitvaartondernemingen met 35 procent. In 2016 waren er 177 ondernemingen, nu zijn dat er 239. In provincies als Flevoland, Noord-Brabant en Friesland steeg het aantal nog meer. Met de nieuwe ondernemers worden met name uitvaartverzorgers bedoeld, mensen die alles rondom een uitvaart regelen voor de nabestaanden.

Keerzijde van de medaille

Naar de redenen van de groei is geen onderzoek gedaan. Wel is het zo dat mensen vaak nadat ze zelf een uitvaart bezocht hebben geïnteresseerd raken in het vak. Een deel daarvan denkt het daadwerkelijk beter te kunnen doen. Anders kiezen voor een carrièreswitch en besluiten in de uitvaartbranche te gaan. Voorlopig lijkt er ook werk genoeg in de uitvaartbranche. Gemiddeld zijn er nu rond de 155.000 uitvaarten per jaar. Door de vergrijzing in ons land zal dat aantal stijgen naar 220.000. Het afgelopen jaar waren er door corona al 15.000 uitvaarten meer dan gemiddeld. Ondertussen ervaren de eerste nieuwelingen in de branche ook al de keerzijden van het vak. Pas nu ondervinden ze dat ze altijd paraat moeten zijn, ook als het eigenlijk niet uit komt.

Rate this post
Redactie

Plaats een reactie