Yarden kan uitvaarten (nog) uitvoeren

Yarden kan uitvaarten nog verzorgen
Yarden kan uitvaarten nog verzorgen

Mensen die een polis hebben bij Yarden hoeven zich nog geen zorgen te maken over het al dan niet doorgaan van een uitvaart. Yarden heeft laten weten dat de werkzaamheden nog gewoon uitgevoerd kunnen worden. Of dit voor de lange termijn ook geldt, ligt voor een deel bij de rechters die zich nog uit moeten spreken over een zaak.

Yarden kan nu nog aan de polissen voldoen

Yarden zou overgenomen worden door DELA. Die deal is echter van de baan. Meteen maakten polishouders van Yarden zich zorgen, Op de korte termijn kunnen die echter weggenomen worden. Yarden heeft ongeveer een miljoen polishouders, 900 medewerkers, veertig uitvaartcentra en twintig crematoria. Bovendien heeft het nog verschillende begraafkaatsen in eigendom.

Financiële verplichtingen aan polishouders maakten deal te riskant

Yarden kwam in de financiële problemen (onder meer) door de lage rente die maar bleef aanhouden. Het zocht een koper en vond die in DELA. Na juridisch gedoe over financiële verplichtingen die Yarden ineens weer heeft aan ruim 300.000 polishouders vindt DELA de deal echter te riskant. Het gedoe betrof het wijzigen van een naturapolis in een polis waarbij nog slechts een bedrag van ruim 3000 euro uitgekeerd zou worden. De zaak is nog onder de rechter. De voortekenen lijken echter niet gunstig voor Yarden.

Aangespannen door negentien polishouders

Overigens werd deze zaak door slechts negentien van de in totaal 390.000 polishouders aangespannen. Als de rechter de negentien polishouders echter in het gelijk stelt, dan geldt dit voor alle polishouders. Gaat dat er daadwerkelijk van komen, dan komt Yarden wel acuut in de financiële problemen.

Geen fusie met Monuta

Yarden is voor 99 procent in eigendom van de Vereniging Yarden. De Stichting Yarden is dat voor 1 procent. Als je een verzekering afsluit dan word je automatisch lid van de Verenigng Yarden. Yarden is actief sinds 2001 na een fusie van de Arbeiders Vereeniging voor Lijkverbranding (AVVL) en de Nederlandse Uitvaart en Verzekeringsassociatie (NUVA). Overigens zou Yarden in 2013 al fuseren met Monuta. Een verschil van inzicht voorkwam dat echter.

Rate this post
Redactie

Plaats een reactie