Wat is de etiquette bij een uitvaart?

Je hebt een rouwkaart in de bus gekregen en je wilt graag naar de uitvaart toe. Alleen, wat is de etiquette uitvaart? Het is al jaren niet meer zo dat vrouwen in een zwart mantelpak of jurk naar een uitvaart komen, en mannen in pak en met hoge hoed. Maar er zijn nog wel steeds regels waar jij je aan dient te houden. In dit artikel vertellen wij je welke dit zijn.

De etiquette uitvaart

Wanneer je een rouwkaart hebt ontvangen doe je er goed aan zo snel mogelijk te reageren. Wil je een condoleancebrief, -of kaart sturen, doe dit dan met de hand en niet digitaal. Daarna kun je na gaan denken over wat je wel, -en juist niet moet doen tijdens een uitvaart. Onderstaand geef ik wat tips met betrekking tot de etiquette uitvaart zodat je precies weet wat gepast is om te doen en wat je beter kunt laten.

  • Zorg voor nette kleding – meestal kun je aan de rouwkaart of aan de tekst binnenin wel zien wat het advies is voor de kleding. Is de rouwkaart erg klassiek en/of conservatief? Ga er dan vanuit klassieke kleding te dragen. Klassieke kleding houdt in dat het veelal zwart is, waarbij weinig bloot te zien is en daaronder dichte schoenen. Is het niet duidelijk wat het kledingadvies is? Kies dan voor zwart, grijs of donkerblauw. Belangrijk is om altijd te zorgen voor nette kleding; geen gaten, scheuren of vlekken.
  • Gebruik niet teveel accessoires – je wilt niet dat tijdens een uitvaart alle aandacht op jou gericht is, dus zorg ervoor dat je niet teveel accessoires draagt. In de etiquette uitvaart wordt uitgegaan van maximaal twee stuks maar vermijd wel grote en opvallende juwelen.
  • Neem geen jonge kinderen mee – had je kind een bijzondere band met de overledene dan is het logisch dat jij je kind mee neemt. Maar was er geen bijzondere relatie? Neem kinderen onder de vijf jaar dan liever niet mee. Jonge kinderen weten namelijk niet zo goed wanneer ze stil moeten zijn of kunnen dit niet lang volhouden.
  • Zorg ervoor dat je op tijd bent – het is logisch dat je bij een uitvaart op tijd dient te komen, dus zorg er ook voor dat dit gebeurt. Denk je dat het druk is onderweg? Vertrek dan iets eerder. Wanneer je te laat komt gaat de aandacht op dat moment naar jou, en dat wil je natuurlijk voorkomen op een dag als deze.
  • Bloemen meenemen – wil je bloemen meenemen? Kijk dan eerst op de rouwkaart of hier iets over op staat. Bijvoorbeeld een bepaalde soort of kleur. Staat er niets over op? Vraag dit dan na aan de familie of aan de uitvaartverzorger.
  • Hou je emoties niet in – natuurlijk is een uitvaart ontzettend emotioneel. Wees daarom ook niet bang je emoties de vrije loop te laten. Ben je erg gevoelig voor emoties of wil je op zo’n moment liever wat privacy; kies dan voor een plekje achterin de ruimte waar je wat meer privacy hebt.

Tot slot.

Naast de bovenstaande tips die gelden bij een etiquette uitvaart zijn er ook nog een aantal tips waar je het beste goed op kunt letten tijdens het bijwonen van een uitvaart.

Denk er bijvoorbeeld aan alleen maar lichte make-up te dragen en je telefoon tijdig uit te zetten. Zorg er verder voor dat je zachtjes praat, je gedrag aanpast waar nodig, alleen maar foto’s maakt wanneer de nabestaanden jou dat hebben gevraagd en dat je rustig eet en drinkt; zeker wanneer er alcohol geschonken wordt.

Maar ook is het belangrijk dat je, wanneer je mag spreken, het verhaal over de overledene positief houdt, dat je de andere gasten genoeg ruimte geeft om afscheid te nemen en dat je je medeleven bij het condoleren van de nabestaanden zo kort mogelijk houdt.

Rate this post
Kasper, Uitvaartverzekering expert
Laatste berichten van Kasper, Uitvaartverzekering expert (alles zien)

Plaats een reactie