Uitvaart Mimi Reinhardt, secretaresse van Oskar Schindler is overleden

Lees hier alles over de uitvaart Mimi Reinhardt, secretaresse van Oskar Schindler is overleden. De in Oostenrijk geboren Reinhardt overleed op 107-jarige leeftijd. Mede door haar heldhaftige optreden voor Oskar Schindler, werden rond de 1300 Joden gered van deportatie naar vernietigingskampen. Oskar Schindler zelf overleed al in 1974 overigens.

Uitvaart Mimi Reinhardt, secretaresse van Oskar Schindler is overleden op 107-jarige leeftijd

Mimi Reinhardt stelde lijsten met namen op voor de Duitse ondernemer Oskar Schindler. Schindler hielp op die manier Joden tijdens de afschuwelijke Holocaust. Een verfilming van deze gebeurtenissen is gemaakt door Steven Spielberg onder de naam Schindler’s List. Reinhardt legde een lijst met Joodse arbeiders aan uit de getto van de Poolse stad Krakau. De mensen op de lijsten werden aan het werk gezet in de fabriek van Schindler, een fabriek in aardewerk. Op die manier werden zo rond de 1300 Joden gered van een zekere dood in een vernietigingskamp. Veel van het werk van Reinhard wordt in de bekroonde film gedaan door Itzakh Stern. Let wel; het opstellen van de lijsten was bepaald niet zonder gevaar. Ze stelde dus haar eigen leven in de waagschaal om zoveel mensen te redden, samen uiteraard met Oskar Schindler.

Van New York naar haar zoon in Israël

Mimi Reinhard was zelf Jodin en zag het levenslicht in Oostenrijk. Ze werkte tot aan het einde van de oorlog voor Schindler. Na de afschuwelijke oorlog verhuisde ze naar New York om in 2007 te verhuizen naar Israël, daar waar haar enige zoon woonde. In Israel werd haar baas Schindler overigens geëerd door het Yad Vashem Holocaust Museum en werd hij benoemd tot ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’. Dit is een grote eer voor niet-Joden die probeerden Joden te redden van uitroeiing.

Deel hier herinneringen aan een heel bijzondere vrouw

Heb jij speciale herinneringen aan Mimi Reinhardt? Deel ze dan op deze website, helemaal onderaan de pagina. Je kunt daar tevens jouw condoleances overbrengen aan de nabestaanden van Mimi Reinhardt, in alles een heel bijzondere vrouw.

5/5 - (6 stemmen)
Redactie

1 gedachte over “Uitvaart Mimi Reinhardt, secretaresse van Oskar Schindler is overleden”

Plaats een reactie