Uitvaart Ang Rita, eerste mens die tien keer de Mount Everest beklom, is overleden

uitvaart Ang Rita
uitvaart Ang Rita

Hij leek onsterfelijk. Dat bleek echter toch niet zo te zijn,. Ang Rta is namelijk overleden. De bergbeklimmer werd 72 jaar. Rita genoot wereldwijde bekendheid als de mens die als eerste tien keer de Mount Everest wist te bedwingen. Ondertussen is het record al lang en breed verbeterd overigens en staat het record op liefst 24 keer. Ang Rita ligt nu op een heilige plaats in Kathmandu en wordt volgens traditie gecremeerd.

‘Hij was een ster’

Ang Rita was een sherpa en het feit dat hij liefst tien keer de Mount Everest bekom leverde hem grote bekendheid op. Het leverde hem in thuisland Nepal de bijnaam sneeuwluipaard op. In Nepal is met ontsteltenis gereageerd op de dood van de bergbeklimmer. ‘Hij was een ster’, liet de voorzitter van de Nepalese bergsportbond weten. ‘Zijn dood is een groot verlies voor het land en de klimgemeenschap.’ Voor de goede orde, Rita bedwong de 9000 meter hoge berg zonder gebruik te maken van een zuurstofmasker.

Aandoeningen aan lever en hersenen

Rita beklom tussen 1983 en 1996 tien keer de berg der bergen. De laatste jaren klom hij overigens al niet meer. Rita kwakkelde nadrukkelijk met de gezondheid en had onder meer te kampen met beschadigingen aan de lever en hersenen. Over de exacte doodsoorzaak is niets gecommuniceerd.

Heb jij herinneringen aan Ang Rita of aan de Mount Everest? Deel ze hier met ons. Onderaan de pagina is eveneens ruimte vrijgelaten voor het overbrengen van condoleances aan de nabestaanden.

Rate this post
Redactie

Plaats een reactie