Teveel sterfte tijdens zwangerschap of bevalling

In de wereld sterven ieder jaar nog altijd onnodig honderdduizenden vrouwen en meisjes tijdens hun zwangerschap of bevalling. De International Confederation of Midwives (ICM) stelt in een rapport dat het jaarlijks om ongeveer 300.000 sterfgevallen gaat. Volgens de organisatie had 82 procent daarvan voorkomen kunnen worden door goede hulp van een verloskundige.

Te veel sterfte tijdens zwangerschap en bevalling, zo zegt het KNOV

De verloskundigen organisatie pleit voor meer actie en hogere investeringen in de geboortezorg. Betere werkomstandigheden en materialen zijn daartoe belangrijk. Het rapport is overigens gepubliceerd op de Internationale Dag van Verloskundigen. De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) toont zich in een reactie trots op hoe het vak in Nederland is georganiseerd. Toch ziet de organisatie ook in ons land zaken sterk verbeterd kunnen worden. De verloskundigen willen onder meer meer zeggenschap en autonomie en een einde aan toenemende administratieve lasten.

Er zou Chef Verloskundige aangesteld moeten worden

De KNOV vindt dat meer moet worden gedaan om te voorkomen dat verloskundigen het vak de rug toekeren. “Een eerste stap is de stem van verloskundigen in zowel het medische als sociale domein te verstevigen”, zegt het KNOV. Het ministerie van Volksgezondheid zou wat de verloskundigen betreft ook moeten overwegen om een Chef Verloskundige moeten aanstellen.

Vertrouwen van de vrouwen

“Meestal is de verloskundige degene die al vanaf een zwangerschapswens tot aan de periode na de geboorte in beeld is en het vertrouwen heeft van vrouwen”, zegt de KNOV. “Zij weten het beste wat er nodig is en begeleiden iedere zwangere met aandacht en zorg.” Heb jij wel eens nagedacht over jouw afscheid? Ken jij de voordelen van het afsluiten van een uitvaartverzekering? Hier op AllesOverUitvaartverzekeringen.nl lees je alles over deze verzekering. Ook kun je de beste verzekeraars hier met elkaar vergelijken om zo de voor jou beste keuze te maken.

Rate this post
Redactie

Plaats een reactie