Steeds vaker een fotograaf bij uitvaart

de opmars van de afscheidsfotograaf
de opmars van de afscheidsfotograaf

Ondertussen beginnen we te wennen aan het feit dat er steeds vaker een fotograaf bij uitvaart aanwezig is, of aanwezig kan zijn. Tot een jaar of tien geleden was de aanwezigheid van een fotograaf nog not done, nu is er al een gecertificeerd afscheidsfotograaf beschikbaar om elke uitvaart op professionele wijze vast te leggen. Een nieuwe beroepsgroep is daarmee geboren.

Steeds vaker een fotograaf bij uitvaart, afscheidsfotograaf is een beroep geworden

Het is eigenlijk best logisch. Wij mensen, wij leggen elke levensfase vast in beeld. Behalve dus het afscheid. Bovendien is het een gegeven dat de nabestaanden vaak de helft niet meekrijgen van wat er allemaal op een dag gebeurt dat er afscheid genomen wordt van een dierbare. Met een professionele fotograaf wordt eigenlijk de dag van het afscheid vastgelegd en krijgen nabestaanden een fotoboek en digitale bestanden. Vaak zien ze pas dan dat oom Wim er ook was. Nabestaanden herbeleven met een fotoboek de uitvaart opnieuw, maar dan beter.

Een goede afscheidsfotograaf loopt niemand voor de voeten

Gecertificeerde afscheidsfotograaf zijn is best lastig, Al te nadrukkelijk willen ze liever niet in beeld tijdens een uitvaart, ze moeten en willen toch vooral geen ergernis veroorzaken bij de aanwezigen. Die overlast valt reuze mee. Zelfs het kenmerkende clicken van de camera wordt door niemand als storend ervaren. Behalve de grote lijnen heeft een goede afscheidsfotograaf gevoel voor detail en emoties. Soms zoomt hij in, dan weer blijft ie juist weg. Een goede afscheidsfotograaf kent zijn plek en loopt nooit iemand voor de voeten..

Opdrachtgevers hebben uiteraard het laatste woord

Uiteraard hebben de opdrachtgevers het laatste woord, ook bij de totstandkoming van het fotoboek. Het is immers hun boek en hun afscheid. Vaak echter zit de afscheidsfotograaf wel aardig goed, als hij eerst online zijn gemaakte werk laat zien. Behalve een echt fotoboek voor in de hand en op de bank, leveren de meeste fotografen ook de digitale bestanden.

Ook meer aandacht voor bewegende beelden

Behalve de opmars van de afscheidsfotograaf, kiezen ook steeds meer mensen voor het in bewegende beeld vast laten leggen van de uitvaart. Er is nog geen uitvaartverzekeraar die deze opties aanbiedt, wel kan met het vrij te besteden bedrag een foto- of videograaf ingehuurd worden .

Rate this post
Redactie

Plaats een reactie