Overuren in de uitvaartbranche

overuren in de uitvaartbranche

Overuren in de uitvaartbranche en bij uitvaartverzekeraars waar uitvaartverzorgers soms 10 uitvaarten per week hebben. Medewerkers van rouwcentra dragen beschermende kleding en het geven van steun- vaak de belangrijkste  taak van uitvaartverzorgers- zit er niet in met de 1,5 meter regel. Het is passen en meten. Het is afzien. Een extraatje zoals in de zorg het geval was, krijgen de uitvaartverzorgers niet. Ook worden ze niet met voorrang gevaccineerd.

Overuren in de uitvaartbranche, soms tien uitvaarten per week

Overuren in de uitvaartbranche dus. In de praktijk moeten mensen die komen te overlijden, moeten binnen zes werkdagen begraven of gecremeerd worden. Dat  valt nog bepaald niet mee. Alles zit vol en mensen worden soms gecremeerd in crematoria ver weg van de woonplaats. De weekenden worden gebruikt en soms moet uitstel aangevraagd worden bij de gemeente. De overuren in de uitvaartbranche geeft een enorme werkdruk.

Volle huiskamers

De uitvaartleiders hebben het zwaar. Een hand geven mag niet, geen arm om iemand heen die verdriet heeft. Ze kunnen geen troost geven of het verdriet niet verlichten. En precies dat is waarom de mensen deze baan hebben gekozen. Dat schuurt. Mensen in de uitvaartbranche komen in lastige situaties. Ze worden geconfronteerd met volle huiskamers kort nadat iemand overleden is. Het mag niet, maar moeten ze de mensen wegsturen? Moeten ze de rol van politieagent aannemen?

Amper aandacht voor mensen in de uitvaartzorg

Heel  veel begrip is er niet voor de mensen die in de uitvaartbranche werkzaam zijn.  Ze worden zelden genoemd, in tegenstelling tot mensen in de zorg. De werkdruk is minstens zo groot en het werk net zo zwaar. In rouwcentra wordt veel aandacht besteed aan het voorkomen van besmettingen. Iedereen die binnenkomt moet zich registreren, iedereen gebruikt een nieuwe of schone pen.

Voorbereiden op de derde golf

De uitvaart wordt gezien als een doorgeefluik bij uitstek. De 1,5 meter is niet altijd te handhaven en bij emoties horen loopneuzen. Overigens gaan de mensen die overleden zijn aan de gevolgen van corona in het rouwcentrum nogmaals 24 uur in quarantaine. En ondertussen bereiden de mensen die werkzaam zijn binnen de uitvaartzorg zich voor op de derde golf.

Er zijn al extra kisten besteld.

Rate this post
Redactie

Plaats een reactie