Naast begraven en cremeren wordt ook resomeren een optie

Resomeren vanaf eind volgend jaar ook mogelijkheid
Resomeren vanaf eind volgend jaar ook mogelijkheid

Naast begraven en cremeren wordt ook resomeren een optie in ons land. Resomeren (of alkalische hydrolyse) houdt in dat het lichaam van iemand die overleden is opgelost wordt in een verwarmde vloeistof. Waarschijnlijk wordt deze nieuwe manier van lijkbezorging pas eind volgend jaar ook daadwerkelijk toepasbaar.

Naast begraven en cremeren wordt ook resomeren een optie, het voldoet aan de normen voor veiligheid, waardigheid en duurzaamheid

De Gezondheidsraad is een belangrijke factor geweest in het proces. Al een half jaar geleden gaf het de minister positief advies over resomeren. Volgens de Gezondheidsraad voldoet deze manier van lijkbezorging aan de gevraagde veiligheid, waardigheid en duurzaamheid. Door resomeren toe te staan is volgens minister Ollongren een belangrijke stap richting nieuwe manieren van lijkbezorging gemaakt.

Wettelijk vastkeggen van resomeren als een manier van lijkbezorging

De eerste stap die nu gezet wordt is het wettelijk vastleggen van resomeren als manier van lijkbezorging. Daarnaast zal ook het proces voor het toelaten van nieuwe manieren van lijkbezorging wettelijk vast komen te liggen. Op die manier is steeds een zorgvuldige besluitvorming gewaarborgd als er zich in de toekomst eventueel nog weer nieuwere technieken aandienen.

Alleen botten en een restvloeistof blijven over na resomeren

Als een lichaam geresomeerd is, blijven alleen botten en een restvloeistof over. Wat betreft de botten die resteren zal dezelfde wet gelden zoals die er ook is voor cremeren. Over de restvloeistof is men het nog niet eens. Men wil de nabestaanden in elk geval keuzemogelijkheden bieden. Opties zijn om de vloeistof mee te geven, te gebruiken voor de bemesting van akkers en de restvloeistof te gebruiken voor de productie van biogas.

Waarschijnlijk ook voordeliger

Ondertussen is wel duidelijk geworden dat resomeren een meer duurzame manier van lijkbezorging is afgezet tegen begraven en cremeren. Bovendien werkt het ruimtebesparender en is het waarschijnlijk ook goedkoper dan begraven of cremeren.

Rate this post
Redactie

Plaats een reactie