Asser begraafplaats krijgt monument voor 67 anonieme kinderen

monument voor 67 anonieme kinderen
monument voor 67 anonieme kinderen

De Noorderbegraafplaats in Assen krijgt een monument voor 67 anonieme kindergrafjes. Dit op initiatief van de vrijwilligers de elke week de begraafplaats onderhouden. Zij willen met het monument de 67 kindertjes die op deze plek in de jaren vijftig hun laatste rustplaats kregen alsnog op waardige wijze herdenken.

Begraven in de periode tussen 1950 en 1955

De kinderen die in Assen op de begraafplaats liggen, liggen daar al vanaf de vijftiger jaren. . Het ging vaak om kinderen die levensloos op aarde kwamen of die meteen na de geboorte kwamen te overlijden. Het was in die periode normaal dat kinderen zonder grafsteen een laatste rustplaats kregen.

Kinderen liggen nu zonder gedenkteken onder het gras

De kinderen liggen nu gewoon in het gras en dat noemen de vrijwilligers ‘bizar’. Ze liggen begraven onder het gras op het kinderveldje, verdeeld over vier rijen en in een vierkant. In het midden van dat vierkant staan een aantal grafzerken van kinderen die wel een gedenksteen kregen. Deze kinderen leefden ietsje langer dan de anoniem begraven kinderen. De vrijwilligers wilden al langer iets voor de overleden anonieme kinderen doen. Daarbij was geld echter lang het probleem. Met dank aan de Rabobank is nu echter wel budget voor een gedenkteken.. Het is de bedoeling dat het monument – sober, maar toch mooi- op 23 oktober in Assen wordt onthuld. Behalve het monument, is er ook ruimte voor een toepasselijk gedicht van dichter Martin Koster.

Rate this post
Redactie

Plaats een reactie