Het leven vieren in plaats van afscheid nemen

Vandaag de dag mag een afscheid wat losser en vooral persoonlijker zijn. Er kan gelachen en gezongen worden. Veel mensen kiezen ervoor om het leven van de overledene te vieren door bijvoorbeeld leuke anekdotes te vertellen of een brief aan hem/haar voor te lezen. Een nieuwe trend op het gebied van afscheid nemen is daarom ook het leven vieren bij een uitvaart. De overledene heeft jullie vast veel fijne, grappige en leuke momenten geschonken tijdens zijn/haar leven. Waarom zou je dan alleen maar super verdrietig zijn tijdens het afscheid? Natuurlijk is het vreselijk, dat je jouw dierbare nooit meer ziet of met hem/haar zou kunnen praten. Dus huilen mag zeker, maar probeer er ook een positief gevoel aan mee te geven.

het leven vieren bij een uitvaart

Voorbeelden van het leven vieren bij een uitvaart

Dat je het leven kunt vieren bij een uitvaart, is eigenlijk best nieuw! Steeds vaker wordt die droge cake en smakeloze thee omgeruild voor bier en bitterballen. De rouwcentra worden massaal ingeruild voor locaties die echt bij de persoon in kwestie paste. Denk bijvoorbeeld aan de voetbalkantine of de manege waar de dierbare vaak te vinden was. Een uitvaart mag steeds persoonlijker zijn en daarbij ook meteen een heel stuk informeler! Het leven vieren bij een uitvaart, betekend nu dat diegene echt een afscheid krijgt, wat het beste bij hem/haar past.

Het grootste verschil tussen plechtige en informele afscheidsmomenten, ligt aan de leeftijd van degene waarvan afscheid wordt genomen. Mensen tussen de 18 en 30 jaar oud, willen dat men hen herinnert als de midden in het leven staande personen die zij altijd geweest zijn. Deze leeftijdscategorie gaat ook veel vaker voor grote en drukke uitvaarten. Terwijl juist de mensen van 75 jaar en ouder ervoor kiezen om een intiem en formeel afscheid te krijgen.

Humor misstaat zeker niet op een uitvaart

Het leven vieren bij een uitvaart, klinkt wellicht nog steeds een beetje gek in de oren. Maar hoe mooi is het, als jullie met zijn allen zowel een lach als een traan kunnen delen tijdens de uitvaart van jullie dierbare! Je weet vast nog wel een grappig verhaal te vertellen, over wat jullie ooit meegemaakt hebben. Die ene keer dat jullie op een dronken avond een pion van de weg hebben gestolen. Of toen jullie op vakantie waren en er opeens een vogel op het hoofd van jouw dierbare poepte.

Hoe luchtiger, leuker en hoe irritanter het verhaal, des te mooier is het uiteindelijke beeld wat er van jouw dierbare wordt geschetst. Als hij of zij erg goed kon schelden, doe diegene dan gerust na, pak hun eigen woorden en laat die door de zaal galmen. Wanneer jullie de dierbare allemaal goed kende, zal dit juist voor een moment van herkenning en pure blijheid zorgen. En zeg nou zelf, hij of zij had toch ook een grappig verhaal over jou verteld?

Rate this post
Kasper, Uitvaartverzekering expert
Laatste berichten van Kasper, Uitvaartverzekering expert (alles zien)

Plaats een reactie