Wat kan een rouwdoula voor je betekenen?

rouwdoula

Zit jij in een verdrietige en nare situatie met jouw partner of gezin? Heeft één van jullie van de artsen te horen gekregen dat hij/zij niet lang meer te leven heeft? Deze boodschap heeft er overduidelijk voor gezorgd dat de grond onder jullie voeten is weggevaagd. Hoe ga je als gezin met zulk slecht nieuws om? Hoe kan je beseffen dat je nog maar weinig momenten samen door kunt brengen. Met elkaar kunt praten, knuffelen en herinneringen kunt maken. Het is verschrikkelijk als de dood zijn intrede binnen jouw gezin of familie doet. Vandaar dat het een opluchting kan zijn als iemand je in deze periode begeleidt. Waarom bestaat er kraamzorg in Nederland, op het moment dat je een nieuw leven op de wereld zet? Het is meer dan logisch dat er ook een vorm van zorg ingezet kan worden als iemand het leven juist verlaat. In dit artikel lees je alles over de rouwdoula.

Wat is een rouwdoula precies?

De rouwdoula is afgeleid van de reguliere doula. Een doula is een persoon die bij de geboorte van een baby betrokken is. Zowel voor, tijdens als na de geboorte is de doula aanwezig om niet-medische zorg te bieden. Eigenlijk gaat het om iemand die er voor je is, die je raad geeft, waar jij je verhaal bij kwijt kunt en die ervaringen met je kan uitwisselen. Maar een doula doet meer dan dat, het gaat om gevoel en ook fysiek kan de doula je bijstaan. Denk aan het feit dat je vastgehouden kunt worden of zelfs gemasseerd. De rouwdoula doet dit alles, alleen niet gekoppeld aan de geboorte maar aan de dood.

Wanneer jij of een ander gezinslid de heftige boodschap krijgen dat de artsen niets meer voor jullie kunnen betekenen, staat de rouwdoula voor jullie klaar. Vanaf het moment dat anderen jullie loslaten, grijpt hij/zij jullie juist vast en begeleidt jullie richting het moment van de dood. Zeker ook na de dood blijft deze persoon er voor jullie om aandacht te geven aan de rouwverwerking.

Op welke manieren kan jij een rouwdoula inzetten?

Een rouwdoula begeleidt jou en je gezin rondom het overlijden en het toeleven naar het einde. In Amerika heeft men al wel death doula’s die families bijstaan. In Nederland is de eerste rouwdoula pas aan het begin van 2019 met haar werkzaamheden begonnen. Uit de praktijk blijkt dat veel mensen behoefte hebben aan haar begeleiding en zorg. Wanneer je haar hulp inschakelt helpt ze je op alle vlakken waarop jij hulp kunt gebruiken. Zo kan je samen de uitvaart regelen, neemt ze taken van je over of is ze er vooral voor je om je te troosten en een goed gesprek met je te voeren. Het ligt helemaal aan de behoefte van jou en je gezin hoe je de doula kunt inzetten. Het gaat er vooral om dat je voor, tijdens en na het overlijden van een dierbare op iemand kunt rekenen en hulp krijgt met het verwerken van het verlies en al het verdriet wat daarbij komt kijken.

Vergelijk verschillende verzekeraars met elkaar via Allesoveruitvaartverzekeringen.nl

Ben jij geïnteresseerd geraakt in wat een rouwdoula voor jou kan betekenen? Dan kan je op internet best een aantal goede professionals terugvinden. Ook wanneer je op zoek bent naar een uitvaartverzekering, kan je op Allesoveruitvaartverzekeringen.nl terecht. Op onze website kan je namelijk eenvoudig en snel een uitvaartverzekering vergelijken. Doordat steeds meer mensen ervoor kiezen om een uitvaartverzekering af te sluiten, komen er steeds meer verschillende verzekeraars op de markt. Hoe weet je nou wie een professionele en betrouwbare partij vormt? Wanneer je zelf alle research dient uit te voeren, ben je een aardige tijd bezig. Vandaar dat wij hier iets op gevonden hebben. Bij ons vind je een overzicht terug van de beste en meest interessante uitvaartverzekeraars. Wij hebben de achtergrondinformatie al voor je opgezocht, waardoor jij ze snel kunt vergelijken. Zo kies je voor een verzekeraar die bij je past.

Rate this page
Redactie