Hoe kun je samen het afscheid voorbereiden?

In een zeer verdrietige, zware en heftige periode denk jij er als laatste aan om jouw uitvaart te regelen bij leven. Maar zeker op het moment dat je terminaal bent, kan het je juist dichterbij jouw dierbaren brengen, door samen over jouw wensen voor het afscheid te praten. Natuurlijk wil je alle tijd die je nog hebt, steken in het samenzijn met al jouw geliefden. Vandaar dat je er juist voor zou kunnen kiezen om de uitvaart bij leven te regelen. Door over jouw eigen afscheid te praten, zal iedereen er meer vrede mee hebben, wanneer het afscheid aan al jouw wensen voldoet.

uitvaart regelen bij leven

Jouw eigen uitvaart regelen bij leven, dit is wat erbij komt kijken

Het is vanzelfsprekend dat jij samen met jouw naasten een rollercoaster aan emoties ervaart. Weet dat je er niet alleen voor staat. Bepaalde instanties kunnen je namelijk ondersteunen, wanneer jij ervoor kiest om jouw eigen uitvaart te regelen bij leven. Het kan een hele opluchting zijn, erover praten zou zelfs rust kunnen creëren in jouw hoofd. Wanneer je kiest voor ondersteuning, zal je aan zaken worden herinnerd, die je door alle emoties over het hoofd zou kunnen zien.

Wanneer je liever alles zelf doet, is het belangrijk dat je over een aantal zaken nadenkt. Bijvoorbeeld over de plek waar je opgebaard zou willen liggen. Zou je dit in je eigen huis willen, of bij een rouwcentrum? Wil je überhaupt opgebaard worden zodat iedereen afscheid van je kan nemen? Er zijn online ook een aantal checklists terug te vinden, die een geheugensteuntje kunnen bieden als jij kiest voor jouw eigen uitvaart regelen bij leven. Denk bijvoorbeeld aan de rouwwagen, de rouwkaarten, de kleding die je aan wilt hebben, een mogelijke rouwadvertentie, de grafkist, de muziek, dankbetuigingen en meer.

Stap voor stap geef jij jouw afscheid vorm

Zorg er allereerst voor dat je kenbaar maakt, dat je graag over dit onderwerp wilt praten met jouw dierbaren. Zo lang je er zelf neutraal in staan, zal het voor de ander niet naar aanvoelen om met jou mee te denken. Het enige wat jij eigenlijk van jouw naasten verlangt, is dat zij je aanhoren, een luisterend oor bieden. Je hoeft het gehele afscheid niet in één gesprek vorm te geven. Bespreek zo nu en dan kleine delen. Ontwerp samen de rouwkaart, luister samen naar de muziek die je graag op het afscheid zou laten draaien. Pak het proces in behapbare stukken aan. En laat vooral alle emoties die erbij komen kijken, de vrije loop.

Laat jouw wensen vastleggen in een wilsbeschikking

De uitvaart regelen bij leven, is dus iets verdrietigs maar met een mooi randje. Wanneer je samen met jouw dierbaren over jouw droomafscheid praat, kan je alle wensen vast laten leggen in een wilsbeschikking. Een wilsbeschikking is niets anders, dan een document wat al jouw laatste wensen en voorkeuren bundelt. Een wilsbeschikking stel je zonder een notaris op, het is ook niet de bedoeling dat je hier testamentele zaken in opneemt. Naast dat jij al jouw wensen voor jouw uitvaart zwart op wit vastlegt, kan je in de wilsbeschikking ook aangeven of je liever begraven of gecremeerd wordt. Je zou zelfs jouw lichaam ter beschikking kunnen stellen voor de medische wetenschap.

Als jij er zeker van bent, dat je al jouw wensen voor het afscheid op papier wilt zetten. Maar je voelt niet dat je dit met jouw dierbaren bespreekbaar kunt maken. Dan kan je ervoor kiezen om een wilsbeschikking op te stellen en deze op een makkelijke vindplaats achter te laten. Wanneer je liever niet met anderen over jouw afscheid praat, is dit een mooie oplossing, om al jouw wensen toch kenbaar te maken.

Rate this post
Kasper, Uitvaartverzekering expert
Laatste berichten van Kasper, Uitvaartverzekering expert (alles zien)

Plaats een reactie