Wat is het protocol voor as ophalen en wat als deze na een crematie niet wordt opgehaald?

protocol as ophalen

Wist je dat er een protocol as ophalen is? Hierin liggen de regels omtrent het meegeven van de as van een overledene in vastgelegd. Voor veel mensen is de as van hun overleden dierbare een erg waardevol iets. Vandaar dat men vaak mooie urnen koopt om de as in te bewaren. Anderen kiezen ervoor om de as op speciale plekken uit te strooien, zodat de overledene naar zijn/haar laatste rustplaats wordt gebracht. Voordat je de as van de overledene meeneemt, dient er wel een protocol voor het ophalen van de as te zijn gevolgd. Wat is dit protocol precies en wat nou als niemand de as van de overledene komt ophalen? In dit artikel lees je er meer over.

De regels rondom het protocol as ophalen

Wat houdt het protocol as ophalen precies in? Ten eerste is het crematorium verplicht om de as van een overledene minimaal een maand te bewaren. De as van de overledene dient volgens Nederlandse wet- en regelgeving een maand in beheer van het crematorium te blijven. Dit dient in een afgesloten ruimte bewaard te blijven, waar de nabestaanden geen toegang tot hebben. De wachttijd van een maand is bedacht om de familie of nabestaanden van de overledene tijd te geven. Deze tijd kunnen zij inzetten om met elkaar te beslissen wat er met de as gaat gebeuren.

De overledene laat de wens vastleggen, zodat de nabestaanden deze kunnen uitvoeren. Soms is er geen duidelijke wens van de overledene. Op dat moment dient de familie onderling tot een afspraak te komen, wat er met de as gaat gebeuren. Lukt het niet om het onderling met elkaar eens te worden? Dan komt de rechtbank eraan te pas.

Wat als het protocol as ophalen door de nabestaanden niet wordt uitgevoerd?

Zoals eerder benoemd is er een bepaalt protocol rondom as ophalen. Maar wat nou als de nabestaanden de as van hun overledene niet komen ophalen? Volgens de Nederlandse wet- en regelgeving dient de as van een overleden persoon door het crematorium minstens 10 jaar bewaard te blijven. Veel crematoria hebben geen ruimte voor tientallen tot honderden as bussen die nooit door iemand worden opgehaald. Hierdoor kan je in veel algemene voorwaarden van de crematoria doorlezen dat zij de as maximaal 1 jaar bewaren. Daarna wordt de as geruimd. Het ruimen van as houdt in dat de as wordt bijgezet in een urnengalerij, een urnentuin of een urnenmuur.

Een andere mogelijkheid van het crematorium is dat zij de as na een jaar verstrooien. Er zijn speciale as strooi plekken in de natuur waar onafgehaald as wordt verstrooid. De redenen waarom nabestaanden de as niet uit het crematorium komen ophalen zijn erg verschillend. Soms is een familieruzie de boosdoener, andere keren is het gewoon vergeten of heeft de overledene geen levende familieleden of vrienden meer over.

Allesoveruitvaartverzekeringen.nl biedt je een overzicht van verschillende verzekeraars

Na het lezen van dit artikel weet je alles over het protocol voor as ophalen. Denk jij erover na om een uitvaartverzekering af te sluiten? Dat is zeker een goed idee wanneer jij jouw nabestaanden niet met de kosten voor jouw uitvaart wilt opzadelen. Een uitvaart kan best hoog in kosten oplopen, het ligt er net aan welke wensen jij hebt. Door je goed te laten verzekeren, komen jouw nabestaanden niet voor vervelende financiële verrassingen te staan. Wanneer jij een verzekeraar zoekt die bij jouw situatie en wensen aansluit, kan je een bepaald bedrag laten verzekeren. Doordat steeds meer mensen een uitvaartverzekering willen afsluiten, wordt de keuze in verzekeraars uitgebreider. Door de concurrentie op de markt wordt jouw keuze lastiger, omdat je uit zoveel verschillende partijen kunt kiezen.

Wij van Allesoveruitvaartverzekeringen.nl hebben hier iets handigs op bedacht. Op onze website kun je een uitvaartverzekering vergelijken. Wij bieden je een overzicht van verschillende verzekeraars aan. Zo zie je makkelijk en snel welke verzekeraar het beste bij je past.

Rate this page
Redactie