Sparen voor je uitvaart? Of toch een uitvaartverzekering?

sparen voor uitvaart of uitvaartverzekering

Praten en nadenken over je afscheid is niet makkelijk. We staan er liever niet te lang bij stil. Toch is het goed om hier nu al over na te denken. En voor jezelf te beslissen of je een uitvaartverzekering nodig hebt of niet. Kijk daarbij niet alleen naar de kosten, maar denk ook na of je nabestaanden hulp en zorg nodig hebben bij het regelen van een uitvaart. Is sparen voor je uitvaart slim of niet?

Kosten van een uitvaart

Maar liefst 60% van de Nederlanders schat de kosten van een uitvaart te laag in. Een uitvaart kost al snel tussen de € 7.500 en € 9.500 en die kosten blijven stijgen. Er zijn altijd bepaalde basiskosten zoals bijvoorbeeld verzorging en vervoer. Naast deze kosten, heb je zelf misschien nog speciale wensen voor jouw afscheid. Denk aan een speciale kist of een bijzondere plek voor de afscheidsbijeenkomst. Met de uitvaartkostenwijzer van coöperatie DELA bereken je in 2 minuten wat de kosten van een crematie of begrafenis zijn. Zo krijg je een beeld van wat een uitvaart ongeveer kost en welk bedrag je kunt verzekeren.

Sparen voor je uitvaart

Er zijn verschillende mogelijkheden om ervoor te zorgen dat er voldoende geld is voor het afscheid dat jij wenst. Je kunt bijvoorbeeld zelf sparen voor je uitvaart. Op deze manier heb je zelf in de hand wat je hiervoor opzijzet. Je weet vooraf echter niet wanneer je komt te overlijden. En of je op dat moment al genoeg geld opzij hebt gezet. Daarnaast is er discipline voor nodig om dat bedrag ook gereserveerd te houden voor je uitvaartkosten. Het is verleidelijk om dat potje aan te spreken in tijden dat je iets extra’s nodig hebt. Wil je weten of sparen voor jou de beste mogelijkheid is? Doe dan de test die DELA heeft ontwikkeld. Aan de hand van vijf vragen kun je vaststellen of je een uitvaartverzekering nodig hebt, of dat deze voor jou overbodig is, bijvoorbeeld omdat je er zelf voor spaart.

Sparen of toch je uitvaart verzekeren

Een mogelijk alternatief om te sparen voor je uitvaart is een uitvaartverzekering. Het voordeel hiervan is dat je geen risico loopt dat je niet genoeg hebt opgebouwd wanneer je op jonge leeftijd overlijdt. Je uitvaart is namelijk altijd verzekerd, of je nu vijf jaar of vijfentwintig jaar premie hebt betaald. Bovendien betaal je met een uitvaartverzekering over het algemeen minder premie dan dat je uitvaart uiteindelijk waard is. Op die manier is je uitvaart verzekeren voordeliger dan wanneer je zelf voor je uitvaart spaart. Bedenk wel dat een uitvaartverzekering niet altijd alle kosten van de uitvaart dekt. Daarom is het vaak mogelijk om een aanvullend geldbedrag te verzekeren. Op die manier ben je ervan verzekerd dat jouw wensen voor een mooi afscheid vervuld kunnen worden.

Mogelijkheden uitvaartverzekeringen

Een uitvaartverzekering is er voor iedereen en in verschillende vormen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een geldbedrag uit te laten keren bij overlijden. Jouw nabestaanden kunnen dan zelf de uitvaart regelen. Of je kiest voor een uitvaartverzekering in diensten waarbij de hele uitvaart wordt geregeld en verzorgd door een uitvaartverzorger volgens jouw wensen. Dat kan variëren van een begrafenis tot een crematie of een duurzame uitvaart. Op deze manier help je nu jouw nabestaanden met het regelen van een mooi afscheid in de moeilijke periode na overlijden. Als je wilt weten welke uitvaartverzekering het beste bij je past, dan kun je eens kijken op de website van DELA.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met DELA.

5/5 - (12 stemmen)
Kasper, Uitvaartverzekering expert
Laatste berichten van Kasper, Uitvaartverzekering expert (alles zien)

Plaats een reactie