Grootste verschil tussen een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering

verschillen tussen een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering
Zorg goed voor je gezin, ook na je overlijden

Uit onderzoek is gebleken dat meer dan de helft van de Nederlanders niet weet wat het verschil is tussen een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering. Beide verzekeringen hebben met elkaar gemeen dat ze geld uitkeren bij een overlijden. Verder zijn het twee totaal verschillende verzekeringen.

Wat is een uitvaartverzekering?

Met een uitvaartverzekering verzeker je de kosten voor je begrafenis of crematie. Hiermee voorkom je dat jouw naasten voor onverwachte kosten komen te staan. Een uitvaartverzekering heeft een levenslange looptijd. Je uitvaart is dus altijd verzekerd, of je nu vijf jaar of vijfentwintig jaar premie hebt betaald. Het voordeel hiervan is dat je geen risico loopt dat je onvoldoende hebt opgebouwd wanneer je op jonge leeftijd overlijdt. Bovendien betaal je met een uitvaartverzekering over het algemeen minder premie dan dat je uitvaart uiteindelijk waard is. Een uitvaartverzekering keert altijd uit.

Soorten uitvaartverzekeringen

Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een geldbedrag uit te laten keren bij overlijden. Jouw nabestaanden kunnen dan zelf de uitvaart regelen. Of je kiest voor een uitvaartverzekering in natura waarbij de hele uitvaart wordt geregeld en verzorgd door een uitvaartverzorger volgens jouw wensen. Een combinatie van beiden is ook mogelijk. Bij coöperatie DELA is het bijvoorbeeld mogelijk om een naturaverzekering af te sluiten met een aanvullend geldbedrag. Wil je weten welke uitvaartverzekering het beste bij jou past? Kijk dan eens op de website van DELA.

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering beschermt je nabestaanden tegen financiële problemen na overlijden. Je kiest zelf welk bedrag de verzekering uitkeert. Is er een overlijden voor de einddatum van de verzekering? Dan krijgen jouw nabestaanden het bedrag waarvoor je verzekerd bent. Met dit bedrag kunnen ze bijvoorbeeld de hypotheek (gedeeltelijk) aflossen of de huur blijven betalen. Een overlijdensrisicoverzekering heeft dus, in tegenstelling tot een uitvaartverzekering, wel een einddatum. Alleen als je tijdens de duur van de verzekering overlijdt, keert de verzekeraar uit. Overlijd je na de einddatum? Dan keert de verzekering niet uit.

Soorten overlijdensrisicoverzekeringen

Je kunt kiezen uit drie soorten overlijdensrisicoverzekeringen: een gelijkblijvende, lineair dalende of annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering.

  • Gelijkblijvend: de hoogte van het uitgekeerde bedrag is altijd hetzelfde. De premie blijft tijdens de hele looptijd hetzelfde.  
  • Lineair dalend: ieder jaar daalt het bedrag dat bij overlijden wordt uitgekeerd.
  • Annuïtair dalend: het verzekerde bedrag neemt jaarlijks af. De hoogte van het bedrag daalt in het begin van de looptijd heel langzaam. Naar het einde toe daalt dit veel sterker. De uitkering daalt met een percentage dat je zelf kiest. Dit annuïteitspercentage is vaak afhankelijk van een hypotheek waaraan de verzekering wordt gekoppeld. Hoe hoger het percentage, hoe langzamer de daling.

Ben je benieuwd naar de premie die je betaalt voor een overlijdensrisicoverzekering? Kijk dan eens hier >

Verschil tussen een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering op een rijtje

Nu je meer weet over een uitvaartverzekering en een overlijdensrisicoverzekering, zijn de verschillen je misschien al duidelijk. We hebben de belangrijkste verschillen nog even voor je op een rijtje gezet:

1. Verschillen bij wat je verzekerd…

  • Een uitvaartverzekering verzekert de kosten voor een uitvaart
  • Een overlijdensrisicoverzekering vangt het wegvallen van inkomsten na overlijden op. Of het wordt gebruikt voor het aflossen van de hypotheek.

2. Verschillen in looptijd…

  • Een uitvaartverzekering heeft een levenslange looptijd.
  • Een overlijdensrisicoverzekering heeft een maximale looptijd.

3. Verschillen in uitkering…

  • Een uitvaartverzekering keert altijd uit na overlijden.
  • Een overlijdensrisicoverzekering keert alleen uit bij overlijden binnen de looptijd.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met DELA.

5/5 - (5 stemmen)
Kasper, Uitvaartverzekering expert

Plaats een reactie