Ook sporthelden hebben niet het eeuwige leven

Ook sporthelden zijn niet onsterfelijk
Op de foto, staand uiterst rechts, Eddy Pieters Graafland

Het jaar 2020 zal niet de geschiedenis ingaan als een van de mooiste jaren. Het jaar stond in het teken van Covid-19, een alles overschaduwend en vernietigend virus. Ook in 2020 overleden weer talloze prominenten. Onder hen veel voormalig topsporters en mensen die op een ander gebied actief waren binnen de sport. Een overzicht en het bewijs dat sporthelden niet het eeuwige leven.

Tegen de paal

Dat sporthelden niet het eeuwige leven hebben werd duidelijk op 24 januari. Toen overleed Rob Rensenbrink op 72-jarige leeftijd. Rensenbrink speelde lang voor Anderlecht en werd bekend van de WK finale in 1978 toen hij vlak voor tijd tegen de paal schoot. In januari overleed ook Kobe Bryant. De basketballer overleed aan de gevolgen van een helikopterongeluk. In februari overleed Barry Hulshoff. Met Ajax won de voetballer drie keer de Europa Cup 1. Hulshoff speelde veertien keer in Oranje.

De man met het korte broekje

Eddy Pieters Graafland overleed op 28 april. Eddie PG speelde voor zowel Ajax als Feyenoord en stond ook onder de lat van het Nederlands Elftal. Wim Suurbier overleed op 12 juli van dit jaar. Suurbier was rechtsback van Ajax en speelde later ook in Amerika. Voormalig scheidsrechter en man met het korte broekje, Frans Derks, blies op 25 september zijn laatste adem uit. Derks werd 89 en op hem was de term flamboyant van toepassing.

Wonderkind en enfant terrible

In oktober, de 13e om precies te zijn, overleed Ab Krook. Krook heeft grote verdiensten gehad voor de schaatssport en dat in alle mogelijke functies. Ook voormalig voorzitter van PSV, Harry van Raaij, stierf in 2020. De aimabele preses werd 84 jaar. Op 18 november overleed Pim Doesburg. De voormalig doelman van Sparta en PSV is nog steeds recordhouder met 687 gespeelde wedstrijden in de Eredivisie. De wereld stond op 25 november even stil toen Diego Maradona overleed. Het Argentijnse wonderkind en enfant terrible werd precies zestig jaar.

Voetballer, presentator en commentator

Frank Kramer overleed op 2 december. De Volendammer speelde voor Telstar, MVV en Volendam en werd later presentator en commentator. Vlak voor zijn dood kwam zijn biografie uit, geschreven door journalist Philip Kooke. En zo blijken zelfs onze sporthelden niet het eeuwige leven hebben.

Rate this post
Redactie

Plaats een reactie