Mag een huisdier ook bij de uitvaart zijn?

huisdier bij uitvaart

Het is wereldwijd bekend dat mens en dier vaak een bijzondere band met elkaar kunnen opbouwen. Vooral huisdieren worden vaak als volwaardig lid van hun gezin gezien. Sommige mensen behandelen hun dieren alsof het hun eigen kinderen zijn. De band tussen mens en dier is iets bijzonders en vaak ook erg mooi of leuk om te zien. Wist je dat sommige huisdieren of dieren rouwen wanneer hun baasje of een groepsgenoot overlijdt? Hierdoor kan het wellicht belangrijk zijn om jouw huisdier afscheid van je te laten nemen, wanneer je er niet meer bent. In dit artikel lees je alles over of jouw huisdier bij de uitvaart aanwezig kan en mag zijn.

Huisdier bij uitvaart? Dit mag er wel

Eigenlijk is het vooral belangrijk dat je zelf toestemming aan het crematorium of de begraafplaats vraagt. Vaak valt er wel iets te regelen als iemand de wens heeft om zijn/haar huisdier bij de uitvaart te hebben. Het gaat er natuurlijk wel om dat het om een normaal huisdier gaat. De kans dat men een varken, koe of paard in de aula van het crematorium naar binnen laat, is erg klein. Maar wanneer het om kleine of reguliere huisdieren gaat, is de kans groot dat het dier mee naar binnen kan. Overigens kunnen grotere dieren zoals de boerderijdieren die net werden genoemd wellicht wel buiten de plechtigheid wachten. Dan zouden de grotere dieren mee kunnen lopen in de stoet naar jouw laatste rustplaats.

Het is in ieder geval belangrijk dat voor iedereen duidelijk is of het dier wel of niet naar binnen kan. Wanneer het om een hond of kat gaat, is het belangrijk om de andere gasten hiervan op de hoogte te stellen. Zo kunnen de mensen met angst of een allergie voor de dieren ze in elk geval vermijden.

Huisdier bij uitvaart: dieren rouwen net als mensen

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat zowel mensen als dieren kunnen rouwen. Rouwgedrag bij dieren zien we niet alleen terug bij dieren die dichtbij de mens leven. Ook in de vrije natuur vertonen dieren rouwgedrag wanneer er een groepsgenoot overlijdt. Dat terwijl wilde dieren nooit met mensen of menselijk gedrag in aanmerking zijn gekomen, zodat zij het dus niet van ons kunnen kopiëren. Denk maar eens aan olifanten die dagenlang in een kring om een overleden kuddegenoot staan. Of dolfijnachtige die hun overleden jong met zich meeslepen. Zelfs wolven huilen als er een lid uit hun roedel overlijdt. Verlies gaat verder dan verschillende soorten organismen. Zowel mens als dier kunnen verdriet voelen wanneer zij een naaste verliezen. Hierdoor kan het juist goed zijn om een huisdier bij een uitvaart aanwezig te laten zijn. Zo kan het dier afscheid nemen van zijn/haar baasje.

Vergelijk verschillende uitvaartverzekeringen met elkaar via Allesoveruitvaartverzekeringen.nl

Ga vooral bij jouw crematorium of begraafplaats na of jouw huisdier bij de uitvaart aanwezig kan en mag zijn. Vragen staat vrij en wie weet kan jouw huisdier jouw uitvaart wel gewoon bijwonen. Wanneer je meer wil weten over wat jij van tevoren al kunt navragen of regelen, is het handig om ook direct een uitvaartverzekering af te sluiten. Wanneer jij weet wat jouw wensen voor je eigen uitvaart zijn, kan je voor een bepaald verzekerd bedrag kiezen wat de kosten dekt. Een uitvaartverzekering bekostigd jouw uitvaart, zodat jouw nabestaanden niet met de kosten worden opgezadeld. Wanneer je duidelijk laat vastleggen wat jouw wensen zijn, krijg jij het afscheid wat je verdient.

Doordat er veel verschillende verzekeraars te vinden zijn, kan het lastig zijn om een keuze te maken. Op Allesoveruitvaartverzekeringen.nl kan jij makkelijk en snel een uitvaartverzekering vergelijken. Wij geven je geen advies, maar ondersteunen je wel bij de zoektocht naar een geschikte verzekeraar.

Rate this page
Redactie