Uitvaart Madeleine Albright, voormalig Amerikaans minister is overleden

Madeleine Albright is overleden. De voormalig Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken werd 84 jaar. Ze overleed aan de gevolgen van kanker en stierf vredig in het bijzijn van haar familie.

Madeleine Albright is overleden, ze werd 84 jaar

Madeleine Albright was Democraat en was in de periode van 1997 tot 2001 minister van Buitenlandse Zaken onder president Bill Clinton. Daarmee was ze de eerste vrouwelijke minister van Buitenlandse Zaken in de Verenigde Staten. Albright werd geboren in Praag. Haar vader van diplomaat en in 1939 vluchtte het gezin door de Duitse bezetting naar Londen. Albright was van Joodse kom af, iets dat ze zelf overigens pas later ontdekte. Ze verloor enkele familieleden in de Holocaust.

Uitbreiding NAVO en ingrijpen in Bosnië

Tijdens haar politieke loopbaan maakte Albright zich met name hard voor de uitbreiding van de NAVO met Oost Europese landen. Dit kwam in 1998 tot stand. Ze werd eveneens bekend vanwege militair ingrijpen in Bosnië om zo de oorlog in dit land te beëindigen.

Diverse keren kritiek op Russische president Putin

Albright werd door Saddam Hussein ooit een slang genoemd. Dat had alles te maken met het feit dat de Amerikaanse Irak dreigde binnen te vallen vanwege de mogelijke aanwezigheid van chemische en biologische wapens. Pas toen Hussein dat toegaf, trok Albright de woorden over een mogelijke inval in. De Amerikaanse wordt omschreven als een pragmatische idealist. Tijdens haar loopbaan had ze verschillende keren kritiek op de Russische leider Putin. Ze noemde hem de meest ondemocratische president uit de geschiedenis, waarmee ze liet zien een vooruitziende blik te hebben.

Heb je speciale herinneringen aan Madeleine Albright? Deel die dan met ons op deze website, onderaan de pagina.

Rate this post
Redactie

Plaats een reactie