De Living Cocoon is in alles beter dan de reguliere doodskist

Living Cocoon

Het gaat snel met de Living Cocoon, een doodskist die snel vergaat en eveneens zorgt dat het lichaam sneller vergaat. De Living Cocoon wordt ook wel de levende doodskist genoemd, omdat de kist geproduceerd is van mycelium. Dat is organisch materiaal dat tenminste zo sterk is als hout en geheel opgaat in de bodem. Ondertussen neemt de belangstelling van uitvaartondernemers voor het alternatief voor de traditionele doodskist toe. De opmars van de levende doodskist lijkt niet te stoppen en dat is logisch. De Living Cocoon is in alles beter dan de reguliere doodskist.

Living Cocoon in alles beter dan de reguliere doodskist; ook voor de vruchtbaarheid van de aarde

De nieuwe doodskist is ontwikkeld aan de TU in Delft als studieproject. Ondertussen wordt de nieuwe doodskist bedrijfsmatig geëxploiteerd en is de jonge ondernemer al toe aan een grotere productie accommodatie en werken er al meer dan tien mensen. Hoofdbestandsdeel van de nieuwe doodskist is mycelium. Met dit materiaal werd al langer geëxperimenteerd. Mycelium is in feite een netwerk van schimmeldraden. Vanuit die draden groeien paddenstoelen. Door water toe te voegen, gaan de schimmels hele snel groeien en bundelen met de organische materialen als bijvoorbeeld houtsnippers.

Licht en stevig en geschikt voor lichamen tot 200 kilogram

De Living Cocoon is erg licht maar aan de andere kant toch stevig. Je kunt er iemand van 200 kilogram in begraven. De doodskist zoals we die vooral kennen is een combinatie van hout, lijm, spaanplaat, verf en schroeven. Eenmaal in de grond duurt het jaren voor de kist is vergaan. Bovendien vervuilt de kist de grond, zoals ook bepaalde chemicaliën van de overleden mens te grond vervuilen. Mycelium is in staat de bodem te verbeteren. De grond wordt bijvoorbeeld meer vruchtbaar.

Organismen gaan samenwerken

Normaliter en met de traditionele doodskist duurt het jaren en jaren voordat een overleden lichaam gecomposteerd is. Dan moet je denken aan een periode langer dan tien jaar. In een mycelium kist wordt het lichaam onderdeel van het ecosysteem en gaan organismen samenwerken. Het stoffelijk overschot zal op die manier sneller vergaan.

5/5 - (6 stemmen)
Redactie

1 gedachte over “De Living Cocoon is in alles beter dan de reguliere doodskist”

Plaats een reactie