Is iemand die overleden is aan het Coronavirus nog besmettelijk na zijn/haar dood?

Coronavirus besmettelijk na dood

Iets wat jij je wellicht direct afvraagt op het moment dat jouw geliefde overlijdt aan het Coronavirus is of het Coronavirus besmettelijk is na de dood? Er is al enig onderzoek naar verricht door verschillende gezondheidsorganisaties. Soms zegt men iets anders dan de andere onderzoekers waardoor er onduidelijkheid en vooral onzekerheid omtrent dit onderwerp kan ontstaan. In dit artikel lees je meer over of het Coronavirus besmettelijk is na de dood en wat je kunt doen om besmetting door een overleden persoon tegen te gaan. Iedereen verdient een mooi en waardig afscheid, ook als zij als gevolg van het virus zijn komen te overlijden.

Coronavirus besmettelijk na dood: Feit of Fabel?

Het Coronavirus is erg besmettelijk. Uit onderzoek is gebleken dat het virus snel van mens op mens kan worden doorgegeven. Maar is het Coronavirus besmettelijk na de dood? Onderzoekers zeggen dat de kans op besmetting na overlijden klein is. Dit komt vooral doordat de overledene in de koeling wordt gelegd en de luchtvochtigheid daar erg hoog is. De kans dat de overledene alsnog besmettelijk is, is wel aanwezig. Vandaar dat iedereen gepaste maatregelen dient te nemen en de adviezen en regels van het RIVM dient na te leven. Iedereen die in aanraking komt met de overledene, dient het hygiëneprotocol te volgen en zich daaraan aan te passen.

Hoe kan je de uitvaart door laten gaan als Coronavirus besmettelijk is na de dood?

De kans dat het Coronavirus besmettelijk is na de dood, is erg klein. Toch dienen uitvaartondernemers en andere betrokkenen bij de uitvaart van de overledene strenge maatregelen te nemen om besmetting tegen te gaan. Zo geldt er voor de verzorgers van de overledene een strikt hygiëne protocol en werken zij alleen op het moment dat zij beschermende kleding dragen. De uitvaartondernemer zal niet meer bij je thuis langskomen om alle plannen voor de uitvaart te bespreken en andere zaken te regelen. Alle afspraken zullen telefonisch plaatsvinden. Daarnaast dien je het eerlijk aan te geven als je vermoedens hebt dat jouw dierbare door het Coronavirus is komen te overlijden.

Het is en blijft nog wel mogelijk om de overledene thuis op te baren. Je dient alleen gepaste afstand te houden en het wordt ten zeerste afgeraden om de overledene een kus te geven. Je zou de hand van de overledene aan mogen raken, maar hierna dien je jouw handen grondig te wassen. Het Coronavirus is namelijk besmettelijk na de dood. Voor uitvaarten geldt dat er maximaal 30 personen aanwezig mogen zijn. Catering na de uitvaart is verboden en je dient met alle genodigden altijd 1,5m afstand van elkaar te houden. Condoleren tijdens de Coronacrisis door iemand een hand te geven of aan te raken is ook niet toegestaan.

Ben je op zoek naar een geschikte uitvaartverzekering? Vergelijk verschillende aanbieders op Allesoveruitvaartverzkeringen.nl

Een uitvaartverzekering helpt jouw nabestaanden met de kosten voor jouw uitvaart op het moment dat je bent komen te overlijden. Je sluit de uitvaartverzekering altijd bij leven af en je kiest een bedrag wat je verzekerd wil hebben. Het is belangrijk dat je een waarheidsgetrouwe gezondheidsverklaring invult wanneer je de uitvaartverzekering afsluit. Er zijn een aantal verzekeraars op de markt en via Allesoveruitvaartverzekeringen.nl kan je de uitvaartverzekering vergelijken. Het is wel zo fijn als je voor een uitvaartverzekering kiest die bij jouw laatste wensen past. Sommige aanbieders staan namelijk meer toe dan anderen, als het op jouw laatste wensen aankomt.

Zelfs nu, wanneer blijkt dat het Coronavirus besmettelijk is na de dood, zal jouw uitvaartondernemer er alles aan doen om zoveel mogelijk rekening te houden met hoe jij jouw uitvaart graag georganiseerd had gezien. Het is wel belangrijk dat zij zich aan de adviezen en regels van het RIVM houden.

Rate this page
Redactie