Hoeveel kost een gemiddelde uitvaart?

Wellicht heb jij je er nog nooit in willen verdiepen, maar zou je er toch meer informatie over willen krijgen? Wat zijn de gemiddelde kosten van een uitvaart? En hoe zorg jij ervoor, dat je het jouw naasten zo verzachtend en duidelijk mogelijk maakt? Misschien heb je al helemaal op papier uitgeschreven wat jouw wensen zijn. En wil je nu graag weten, wat voor gemiddelde kosten er bij jouw uitvaart komen kijken. Het kan zijn, dat dit helemaal niet over jou gaat, maar over jouw dierbaren! Het kan heel mooi zijn, wanneer je de leiding krijgt over de uitvaart van iemand die je lief is. En wat extra informatie kan dan zeker geen kwaad.

Hoeveel wordt er gemiddeld uitgegeven aan een uitvaart?

hoeveel kost een gemiddelde uitvaart

De gemiddelde kosten voor een uitvaart liggen grofweg tussen de €6.500 en de €11.000 euro. De exacte prijs wordt uiteindelijk bepaald door jouw specifieke wensen. Sommige mensen willen bijvoorbeeld met een rouwkoets, inclusief prachtige zwarte paarden naar hun laatste rustplaats worden gebracht, terwijl anderen graag een zo klein en besloten mogelijk afscheid prefereren. Het fijne aan het uitdenken van jouw uitvaart is, dat bijna alles mogelijk is. Dus wanneer je er van tevoren goed over nadenkt, kan je een zeer accurate begroting voor jouw uitvaart maken. Ook kan jouw uitvaartverzekering een grote rol spelen. Je kunt hier de uitvaartverzekering vergelijken.

De gemiddelde kosten van een uitvaart bestaan uit verschillende elementen.

Wanneer je over een uitvaart gaat nadenken, zal je erachter komen dat er verschillende elementen bij komen kijken. Denk bijvoorbeeld aan het rouwvervoer, het inhuren van een uitvaartverzorger, maar ook de uitvaartdienst, het rouwboeket, de rouwkaart en de catering spelen een belangrijke rol. Daarnaast kan je zelf de kist kiezen, uit welk materiaal bestaat de buitenkant? En hoe zou je de binnenkant willen? Als je liever begraven wordt, komen er nog grafkosten bij. De kosten voor een algemeen of eigen graf verschillen in Nederland zelfs per gemeente, maar liggen tussen de €800 en €7.000 euro. En als je dan begraven wordt, kan je ook nog een grafsteen uitkiezen voor gemiddeld €2.200 euro. Zo zie je dat de gemiddelde kosten voor een uitvaart al snel oplopen.

Is er een verschil tussen de kosten voor een begrafenis of een crematie?

De gemiddelde kosten voor een uitvaart kunnen inderdaad verschillen wanneer je voor een begrafenis of een crematie kiest. Bij een crematie liggen de kosten tussen de €6.500 en €9.000 euro. Terwijl een begrafenis tussen de €8.500 en €11.000 euro kost. Het feit dat een begrafenis duurder is, komt doordat deze kosten voor een groot deel uit de grafkosten bestaan. Bij een crematie heb je alleen de kosten voor de plechtigheid en de urn, vandaar dat je dan lager uitkomt in de totale kosten. Wanneer je meer informatie wilt over de verschillende soorten uitvaartverzekeringen, kan je de uitvaartverzekering vergelijken.

Wat je nog niet wist over uitvaartkosten…

Wanneer je in het weekend wordt begraven of gecremeerd geldt er altijd een speciale weekendtoeslag. Deze toeslag wordt bijvoorbeeld berekend over de kosten van de dragers, het ingehuurde rouwvervoer en de uitvaartdienst. Als je liever geen professionele dragers wilt, kan je ervoor kiezen om jouw dierbaren de kist te laten dragen.

Dit is persoonlijker en helpt jouw dierbaren om definitief afscheid van je te nemen. Je zou de gehele catering kunnen schrappen en men na afloop van de dienst, bij jou thuis kunnen uitnodigen. Je zou dit idee van tevoren met je dierbaren kunnen overleggen, want dan kan iedereen zelf iets lekkers klaarmaken en meenemen. Denk bijvoorbeeld aan een lekkere high tea, een simpel diner of een zomerse picknick. Dan hebben jouw naasten meteen een momentje met elkaar om jou te gedenken en samen te eten.

Rate this post
Kasper, Uitvaartverzekering expert

Plaats een reactie