Hoe kun je kinderen betrekken bij een begrafenis?

Wanneer er een familielid of naaste is overleden waar je kind ook goed contact mee had wil je natuurlijk dat je kind ook afscheid kan nemen. Alleen, vanaf welke leeftijd kun je kinderen het beste meenemen naar een uitvaart en hoe kun je een kind betrekken bij de begrafenis?

kind betrekken bij de begrafenis

Vanaf welke leeftijd kun je je kind meenemen?

Vanaf vier jaar kunnen kinderen in principe mee naar een begrafenis of crematie. Echter is het wel zo dat kinderen tussen de vier en zes jaar nog een magische denkwijze hebben. Denk maar aan knuffels die volgens het kind levend zijn en dat sprookjesfiguren echt bestaan. Dat de dood iets definitiefs is, snappen ze ook nog niet en dus kan het maar zo zijn dat je kind na een begrafenis vraagt wanneer jullie de dierbare weer op gaan graven. Het is verstandig dit mee te nemen in je beslissing om vervelende situaties te voorkomen.

Vanaf zes jaar kun je je kind betrekken bij de begrafenis. Op deze leeftijd snappen de meeste kinderen heel goed wat het verschil is tussen leven en dood, en dat de dood definitief is. Ook zijn ze erg nieuwsgierig op deze leeftijd dus wanneer ze het allemaal nog niet helemaal snappen zullen ze het waarschijnlijk erg graag willen weten. Wil je je kind betrekken bij de begrafenis, maar zie je op tegen al die vragen op zo’n beladen moment? Probeer het dan thuis met je kind te bespreken zodat alle vragen al beantwoord zijn. Op deze manier weet je kind ook waar het aan toe is.

Je kind betrekken bij de begrafenis

Als er dan kinderen mee gaan naar de begrafenis is het wel een goed idee om ook aandacht aan hen te besteden. Er zou bijvoorbeeld een aparte toespraak voor de kinderen gehouden kunnen worden, zodat zij ook snappen wat er allemaal gaat gebeuren en waarom iedereen op deze dag bij elkaar is. Ook zou je ze een taak kunnen geven, zoals bijvoorbeeld het aansteken van de kaarsen. Had je kind een nauwe band met de overledene? Dan kan het voor het kind helpen als er wordt gezocht naar een symbool dat het kind mee kan nemen naar huis. Iets dat hem/haar herinnert aan de overledene. Dit kan een knuffel zijn, maar ook een ander voorwerp zoals een kaars of een beeldje.

Iets knutselen voor de overledene

Wil je kind iets knutselen of tekenen voor de overledene? Overleg dit dan altijd eerst met de familie. Je kind betrekken bij de begrafenis werkt alleen wanneer alles in goed overleg gebeurt. Is het geen probleem dat er iets gemaakt wordt, vraag dan aan je kind of het knutselwerk bij de kist gelegd moet worden of dat je het thuis moet bewaren.

Rate this post
Kasper, Uitvaartverzekering expert

Plaats een reactie