Corona verandert karakter van een uitvaart

Corona verandert karakter van een uitvaart. Zoveel is de verschillende uitvaartondernemers wel duidelijk geworden. Noodgedwongen moeten uitvaarten door de pandemie klein gehouden worden. En hoewel dit op voorhand als iets vervelends wordt gezien, blijken de nabestaanden achteraf juist gelukkiger met de bescheiden uitvaart.

Corona verandert karakter van en uitvaart; uitvaart is intiemer en informeler

Het is lastig. Sinds corona moeten uitvaarten zo klein mogelijk gevonden worden. Niet iedereen kan komen. En hoewel dit op voorhand als iets naars wordt ervaren blijken veel mensen toch ook erg tevreden te zijn over de kleinere en vooral intiemere uitvaart zoals die nu plaatsvindt. Het maakt een dienst anders. Intenser vooral.

Mensen durven persoonlijke te spreken tijdens een intieme uitvaart

Tijdens kleine uitvaarten durven mensen veel persoonlijker te praten. Er zijn tegenwoordig nabestaanden die voor heel intiem kiezen en alleen afscheid nemen met het gezin. Dit op zeer informele wijze. Het is een gegeven dat de meeste mensen naar een uitvaart gaan uit beleefdheid. Nu sturen mensen een kaartje of volgen ze een live stream. De corona pandemie heeft ook mensen aan het denken gezet. Zij vragen zich af wat voor hen belangrijk is als ze zouden komen te overlijden en welke mensen er dan echt zouden moeten zijn.

Trend naar de intieme uitvaart lijkt ingezet

Corona blijkt een goed excuus om niet meer iedereen uit te hoeven nodigen. In de normale situatie valt het niet mee om bepaalde mensen niet ut te nodigen. Je moet dan wel heel sterk in de schoenen staan.  Nu hoef je die afweging niet te maken. Aan de andere kant bleek tijdens de versoepelingen die de afgelopen twee jaar plaatsvonden, toch ook meteen weer de voorliefde voor massale uitvaarten. Toch lijkt door corona een trend ingezet naar een meer intieme uitvaart.

Rate this page
Redactie