Begrafeniskleding: wat aan te trekken naar een begrafenis?

Begrafeniskleding: pak of niet?
Begrafeniskleding: pak of niet?

Veel mensen vinden het lastig om te bepalen welke kleding ze kunnen dragen naar een begrafenis. Helemaal in het zwart of mag er toch een beetje kleur in de kledingoutfit? De meeste mannen zullen zich afvragen of er van hen verwacht wordt dat ze in pak verschijnen of dat de kledingkeuze meer casual mag zijn. Het is niet te hopen, maar heb je binnenkort een begrafenis dan zouden deze kledingtips je misschien kunnen helpen met je kledingkeuze.

Welke kleding draag je naar een begrafenis?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen; hoe ‘somber en zwart’ moet het zijn? Wordt er van je verwacht om van top tot teen in zwart gehuld te zijn of mag de begrafeniskleding iets frisser? Vroeger was de keuze eenvoudig, dan droegen de mannen een zwart pak en de vrouwen een statig mantelpak. Maar tegenwoordig gelden deze stijlregels allang niet meer. Dat maakt de keuze voor wat je draagt tijdens een begrafenis niet altijd makkelijker. Het is daarom goed om even na te denken over welke kleding je aantrekt tijdens je de uitvaart, maar maak er ook geen groot issue van. Kies vooral begrafeniskleding waar jij je fijn in voelt en waarvan jij denkt dat het bij de uitvaart en de persoon past.

Moet je zwarte kleding dragen tijdens een begrafenis?

Allereerst, zwart is en blijft een veilige keuze. Twijfel je over welke kleding aan te trekken naar een begrafenis of crematie, dan is zwart eigenlijk altijd goed. Mits op de uitnodiging staat vermeld dat er een bijzondere dresscode is, iets wat je de laatste tijd vaker ziet. Dan is de regel altijd: volg de dresscode!

Maar naast zwart zijn kleuren als grijs en donkerblauw ook
heel mooi. Of wat dacht je van aubergine of donkergroen? Combineer dit met een zwarte broek of zwart colbertje en je hebt een hele nette outfit, die toch je persoonlijkheid laat zien.

Begrafeniskleding dilemma: de man in pak?

Een net pak tijdens een begrafenis is voor mannen nog altijd een goede kledingkeuze. Ben je een man die normaliter nóóit een pak draagt, dan volstaat een nette donkere broek met een overhemd tegenwoordig ook prima. Zorg wel dat het overhemd netjes gestreken is of breng het pak van tevoren even naar de stomerij.

Waar moet je verder op letten bij begrafeniskleding?

Zorg dat je geen uitbundige accessoires draagt, de aandacht moet immers wel bij de uitvaart blijven. Daarnaast zijn vrolijke bloemenprints, glitters en kleurrijke pailletten ook absoluut een no-go. Tot slot, zorg ervoor dat je begrafeniskleding netjes is gestreken, niet kapot is of lelijke vlekken heeft.

Hoe wil jij dat mensen op jouw uitvaart later gekleed komen? Leg gratis je uitvaartwensen vast en deel het met je partner, vrienden en familie.

5/5 - (10 stemmen)
Kasper, Uitvaartverzekering expert
Laatste berichten van Kasper, Uitvaartverzekering expert (alles zien)

1 gedachte over “Begrafeniskleding: wat aan te trekken naar een begrafenis?”

  1. Bedankt voor het delen van dit artikel over kleding tijdens een uitvaart. Tegenwoordig zie je vaker dat men niet meer in pak komt. Ik geloof dat het het belangrijkste is dat je er netjes uitziet.

    Beantwoorden

Plaats een reactie