Grootste verschillen tussen cremeren en begraven

uitvaartverzekeringEen groot deel van het proces is in beiden gevallen hetzelfde. Het opbaren, het condoleren, de rouwdienst en de rouwauto die de overleden persoon vervoert gaat bij zowel cremeren als begraven hetzelfde in zijn werk. Toch zijn er wat verschillen.

Verschillen in eindbestemming

Een van de grootste verschillen is de eindbestemming. Bij een begrafenis is de laatste bestemming van de overledenen buiten, bij het graf. Bij een crematie is dit binnen, in de aula. Ook het afscheid nemen gebeurt dan binnen.

Bij een begrafenis wordt er bij het graf nog afscheid genomen door eventuele toespraken. De kist wordt bij een begrafenis eerst gedragen naar het graf of gereden op een karretje. Hierna wordt de kist de grond in gezakt terwijl deze bij een crematie binnen verborgen wordt door een gordijn, of de vloer in glijdt.

Verschillen in de kosten

Een van de andere verschillen zijn de kosten. Vaak zijn de kosten van een uitvaart al erg hoog voor de nabestaanden. Daarom is het een overweging om zo min mogelijk kosten te maken bij de crematie of begrafenis. Een graf op een begraafplaats moet je huren. Daarnaast betaal je ook voor het onderhoud.

Om een idee te krijgen van hoe hoog deze kosten oplopen: gemiddeld zijn de grafkosten voor een 20 jarige huur zo’n € 4000,- tot € 8000,-. Bij een crematie heeft u deze extra kosten niet.

Het is tegenwoordig van steeds meer mensen de keuze om te cremeren. Hoewel dit vanaf de Middeleeuwen verboden werd, is dit nu steeds normaler. Het is zelfs zo dat net iets meer dan de helft kiest voor een crematie, vanwege de kosten.

 


4.2/5 - (20 stemmen)
Kasper, Uitvaartverzekering expert

Plaats een reactie