Een grafkist kiezen: soorten grafkisten

Als de keuze is gemaakt of er een begrafenis of een crematie plaats zal vinden, komen er nog meer keuzes achter aan. Welke bloemen willen we? Welke muziek gaat er gespeeld worden? En ook heel belangrijk, wat voor grafkist wil ik? Daarover lees je meer in dit artikel.

De mogelijkheden van een grafkist

Er zijn grafkisten in verschillende materialen & prijsklassen. Zo is er de klassieke kist, de moderne kist, rieten/rotan kist, een kist met een persoonlijke afbeelding… Ook kunt u kiezen voor een zachte kist. Deze kist bestaat uit zachte materialen zoals stro, katoen en vilt. Een andere variant is de aaibare kist. Hier worden vaak opvallende, katoenen stoffen gebruikt en hierdoor voelt de kist zacht aan. Het geeft een persoonlijke en vriendelijke uitstraling.

 

Ecokist als grafkist

Voor mensen die het natuur extra belangrijk vinden zijn er ecokisten. Deze kisten worden gemaakt van hout uit bossen waar het herplanten van bomen verplicht is. Ook zijn de kisten ongelakt en wordt er katoen gebruikt als bekleding. Greencoffins ogen daadwerkelijk vriendelijk. Ze dragen bij aan een duurzame ontwikkeling van de bevolking in arme delen van de wereld.

 

Een andere variant is de kartonnen kist. Deze is ook geschikt voor een crematie. De kist heeft een natuurlijke houtkleur maar geen handgrepen. Van binnen wordt de kist bekleed met katoen of biologisch afbreekbare folie. Hij is milieuvriendelijk en geheel biologisch afbreekbaar.

 

Grafkist naar eigen ontwerp

U kunt een eigen ontwerp maken voor de kist. Kies eerst een naam, dan een materiaal, een bedrukking en ga zo maar door. Mocht u minder kieskeurig zijn, dan is daar de kist voor iedereen. Dit is een lichtgewicht en kan gemakkelijk in elkaar gezet worden. Er kan een persoonlijke tint aangegeven worden door bijvoorbeeld de bekleding of beschildering.

U kunt ook zelf uw zelfgemaakte kist kiezen. Het is volgens de wet legaal om een eigen doodskist te maken. Wel moet men zich dan aan de regels houden van het milieu en van de begraafplaats.

Lees hieronder de eisen waaraan een standaard kist voldaan moet zijn:

  • Binnenmaat: de eigen lichaamslengte plus 15 cm en 55 en 40 cm voor de breedte respectievelijk hoogte
  • Buitenmaat: 75x55x205 cm
  • Materialen als kunststof, glas, karton of zink zijn niet toegestaan
  • Metalen grepen moeten van buitenaf te verwijderen zijn
  • De bodem moet glad zijn.

Alle milieuregels kunt u nog nalezen op www.begraafplaats.org.

Geen kist – hoe dan?

Er zijn ook mensen die, om hun eigen reden, niet begaven willen worden in een kist. Deze mensen worden dan op waardige wijze vervoerd, op een speciale plank of opbaarplank.

 

Om een grafkist te bekostigen is het mogelijk om een uitvaartverzekering af te sluiten.

3.2/5 - (9 stemmen)
Kasper, Uitvaartverzekering expert
Laatste berichten van Kasper, Uitvaartverzekering expert (alles zien)

Plaats een reactie