Resomeren wordt mogelijk in Engeland

In Engeland kun je nu in navolging van een begrafenis of een crematie ook kiezen voor resomeren. Co-op Funeralcare, veruit de grootste uitvaartverzorger van Engeland, heeft namelijk laten weten nog dit jaar te starten met resomeren. Dat betekent dat mensen dus in dat land straks ook kunnen kiezen voor een zogenaamde ‘watercrematie’.

Resomeren al legaal in Engeland

Bij resomeren, ook wel alkalische hydrolyse genoemd, wordt het lichaam tijdens een chemisch proces opgelost in een vloeistof. Resomeren komt dan ook van het Griekse woord ‘resoma’ dat hergeboorte van het lichaam betekent. Hierbij gaat het lichaam van de overledene in een resomeermachine of resomator. In Amerika wordt resomeren in sommige staten al een tijdje toegepast. In Nederland is dit pas mogelijk na een aanpassing in de wet op de lijkbezorging.  

Nieuwe Uitvaartwet

Resomeren was al legaal in Engeland, maar werd niet bepaald niet op grote schaal aangeboden. In ons land wordt resomeren waarschijnlijk ook toegevoegd aan de opties voor lijkbezorging. Het is de bedoeling namelijk dat resomeren in de nieuwe Uitvaartwet wordt opgenomen. De vraag is echter wanneer deze wet ook daadwerkelijk van kracht wordt. Eerst vertraagde corona deze wetsinvoering terwijl er nu het kabinet is gevallen op korte termijn ook weinig verwacht hoeft te worden.

5/5 - (7 stemmen)
Redactie

Plaats een reactie